Placeholder

Je bent nooit te oud om te leren!

Heel vaak hoor je dat het haast onmogelijk is om een nieuwe taal te leren als je wat ouder bent. Is het echt zo moeilijk? En zo ja: hoe kan dat?

Heel vaak hoor je dat het haast onmogelijk is om een nieuwe taal te leren als je wat ouder bent. Is het echt zo moeilijk? En zo ja: hoe kan dat?

Volgens universiteiten ben je nooit te oud om te ‘leren’ leren. En dan maakt het niet uit of het gaat om het aanleren van een vreemde taal, een instrument of het bestuderen van kwantummechanica. Hoewel het dus niet onmogelijk is, zal je wel iets meer moeite moeten steken in het aanleren van iets nieuws. Wil je je eraan wagen? Weet dan dat je sowieso beter leert als je:

  • Regelmatig en intensief oefent
  • Aandacht hebt voor wat je wil leren
  • Emotioneel betrokken bent

Waarom moet je zo vaak oefenen?
De clichézin ‘oefening baart kunst’ bestaat niet zomaar. Als je een nieuwe activiteit wil gaan doen, zoals het aanleren van een nieuwe taal, ontwikkelen zich op den duur structuren in je hersenen. Dit gebeurt vooral als je deze activiteiten regelmatig, intensief, en met aandacht en emotie uitvoert.

Hoe ouder hoe moeilijker?
Meestal wordt er gezegd dat het vanaf je 13de al veel moeilijker is om een nieuwe taal te leren. Hoe de wetenschappers daaraan kwamen? Vaak wordt het voorbeeld aangehaald van het Amerikaanse meisje Genie, dat tot haar dertiende opgesloten zat en daarna nooit meer goed kon leren spreken.

Hoewel het niet met zekerheid wordt gezegd, lijkt het er op alsof de hersenen vanaf je 13de dus niet meer in staat zijn om die ‘taal-structuren’ volledig te ontwikkelen. Als je vanaf die leeftijd uiteindelijk toch een nieuwe taal onder de knie krijgt, heb je grote kans dat je Nederlandse accent duidelijk hoorbaar is. Maar who cares?! Zolang jij de nieuwe taal verstaat en je jezelf ook verstaanbaar kunt maken, is jouw missie geslaagd!

Wat is de invloed van de moedertaal?
Naast je leeftijd is het ook van belang hoe dichtbij de nieuwe taal bij jouw moedertaal staat. Dit komt voornamelijk door de woordvolgorde in de zinnen. Het is hierdoor voor Nederlanders dan ook vaak gemakkelijker om Duits dan om Frans te leren. Uit onderzoek blijkt dat de invloed van de moedertaal heel belangrijk is bij het leren van een vreemde taal. Wanneer er veel overeenkomsten zijn tussen deze twee talen (zoals Nederlands en Duits) kun je zelfs op latere leeftijd de tweede taal op hoog niveau beheersen.

Hoe kun je het leren?
Er zijn verschillende manieren om een nieuwe taal te leren:

  • Muziek
  • Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het luisteren naar muziek en tv-programma’s in jouw voorkeurstaal om je uitspraak te verbeteren.

  • Computerprogramma’s
  • Daarnaast zijn er veel verschillende computerprogramma’s die je kunnen helpen bij de theorie van de taal. Bij de meeste van deze programma’s kun je trouwens met behulp van een microfoon ook aan je uitspraak werken.

  • Vakantie naar het buitenland
  • In het buitenland móet je vaak wel een andere taal spreken, omdat de bewoners daar vaak geen andere taal verstaan. Bovendien leer je op deze manier ook wat van de cultuur en tradities die bij de taal horen.

  • Audioprogramma’s
  • Een audioprogramma kun je op een cd of mp3-speler zetten en tijdens het hardlopen, autorijden of in de trein afluisteren.

  • Ga naar het land toe
  • Als over de financiële middelen beschikt, vind je het misschien wel leuk om naar het land van je voorkeurstaal te gaan en je daar helemaal onder te dompelen in de cultuur die bij de taal hoort. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een taalcursus. Zo worden er taalcursussen aangeboden die .

Bron
Kennislink
Kennislink
Vertaalbureau-perfect
TU Delft