Je koelkast opruimen en indelen: zó doe je dat op een handige manier
18 december 2020
Hé, hoe kom je nou ineens aan drie aangebroken potten mosterd? En waarom liggen de flesjes bier zo onhandig? Een opgeruimde koelkast: zo doe je dat.
Benodigdheden
• vuilnisbak
• permanent marker
• etiketten
• vershoudzakjes voor aangebroken verpakkingen en sterk ruikende spullen zoals schimmelkaas
• opbergmaterialen: koelkastbakjes, dienbladen, anti-rolmatje voor flessen
• afwasmiddel, soda, schoonmaakdoekje en theedoek
Stap 1: uitmesten
Haal alles uit de koelkast en zoek naar de ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). Dat is de uiterste datum waarop je iets kunt eten, daarna kunnen er ziekmakende bacteriën in groeien. Verwar deze datum niet met de ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) waarmee de fabrikant de kwaliteit (smaak, geur, kleur) van een product garandeert. Voedingsmiddelen zijn nog wel eetbaar na die THT-datum, maar minder lekker. Geopende verpakkingen met het opschrift ‘na openen koel bewaren’ kun je nog drie dagen in de koelkast goed houden. Alleen zure en gekonfijte etenswaar (augurken, jam) blijft een paar weken goed. Wil je in één oogopslag zien wat het eerst op moet in je koelkast? Schrijf dan de uiterste houdbaarheidsdatum groot op het potje of zakje en zet de dingen die snel op moeten vooraan.
Stap 2: schoonmaken
Als de koelkast helemaal leeg is, kun je hem schoonmaken. Haal alle losse onderdelen eruit en was ze met afwasmiddel en heet water. De binnenkant van de koelkast reinig je met heet water en soda. Soda desinfecteert en neutraliseert eventuele geurtjes. Nadrogen doe je met een schone theedoek. Ruikt je koelkast daarna nog niet fris, dan is waarschijnlijk het afvoergaatje in de achterwand verstopt. Dat maak je schoon met een wattenstaafje.
Stap 3: inruimen
Op het bovenste plankje zet je kliekjes en andere dingen die snel op moeten. Kliekjes zijn maar twee dagen houdbaar. Bewaar ze in een goed afsluitbare vershouddoos of een luchtdicht zakje. Plak ook hier een etiket met de uiterste datum op. Jij weet misschien nog wanneer je iets in de koelkast hebt gezet, maar de rest van het gezin moet ernaar raden. En zo voorkom je dat je over twee weken restjes pasta met groene pluizen terugvindt ergens achter in de koelkast. De koelste plek van de koelkast is op de onderste plank, boven de groentela. Daar bewaar je vers vlees en vis. Groenten en fruit bewaar je uiteraard in de groentela. De rest kun je zetten waar je wilt, al is het wel handig om spullen die bij elkaar horen ook bij elkaar te bewaren. Zet bijvoorbeeld de ketchup, mayonaise en andere sauzen samen op een klein dienblad, dat kun je makkelijk naar voren trekken zodat je ook bij de fl esjes achterin kunt komen. Ook beleg (jam, kaas en vleeswaren) kun je prima bij elkaar in bakjes bewaren. En met een flexibel rubberen matje voorkom je dat blikjes of bierflesjes door de koelkast rollen.
Stap 4: juiste temperatuur
Hoe voller de koelkast, hoe langer het duurt om alles op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Zet dan de temperatuur tijdelijk een tandje lager. Let op: hoe hoger de waarde op de temperatuurknop, hoe hoger de koelstand, dus hoe lager de temperatuur. Tussen de 4ºC en 7ºC wordt de groei van bacteriën en schimmels het best geremd, 4ºC is ideaal. Je kunt de temperatuur nauwkeurig meten door een speciale koelkastthermometer 24 uur in een bakje water in de koelkast te zetten.
Lees ook: zó vaak moet je je koelkast schoonmaken
Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.