Telefoon

Je telefoon kan makkelijk nog een paar jaar mee

We kennen het allemaal wel: uren lang op onze mobiele telefoon, de hele dag voor de televisie, even gauw een was in de wasmachine of even stofzuigen.

Eletronische apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze maken ons leven een stuk gemakkelijker, maar we staan eigenlijk niet stil bij de negatieve effecten van deze apparaten. Elektronisch afval, ook wel e-waste, is een van de snelst groeiende afvalstromen in de Europese Unie. Steeds vaker vervangen we met gemak een oud apparaat, voor een nieuwe. Het oude apparaat belandt in de afvalbak of in een lade, want slechts 40% wordt gerecycled. Elektronisch afval bevat niet alleen schadelijke stoffen voor mens en milieu, maar ook zeldzame grondstoffen raken verloren. Daarom is het tijd voor verandering!

Van een wegwerpeconomie naar een kringloopeconomie

Hoewel duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt binnen ons economie, en binnen de Europese Unie, wordt ook opgemerkt dat we nog lang niet duurzaam genoeg zijn. We moeten van een wergwerpeconomie, naar een krinloopeconomie waarbij de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen wordt gemaximaliseerd en waardevernietiging wordt geminimaliseerd. Er moet bewustheid worden gecreëerd over onze ecologische voetafdruk.

Wanneer we kijken naar de mobiele telefoon, dan zien we dat de juiste definitie terug van een wegwerpproduct. Jaarlijks worden er wereldwijd 1,4 miljard telefoons verkocht en slechts 20% wordt gerecycled. Ieder elektronisch apparaat kent een wisselende levensduur, wat aangeeft hoe lang een apparaat mee kan en zijn functie behoudt. De levensduur van een mobiele telefoon is gemiddeld drie jaar. Het maakt hierbij niet uit of het om een iPhone, Samsung, OnePlus, OPPO of Google telefoon gaat. Wanneer er weer een nieuw model uitkomt, schuiven we al gauw ons oude toestel aan de kant en maken we plaats voor het nieuwste van het nieuwste. Het is een trend die is ontstaan, waar we op dit moment nog niet vanaf zijn. Maar is het echt noodzakelijk om steeds de nieuwste telefoon te hebben? In de beginjaren gingen de camera’s nog snel vooruit, maar tegenwoordig hebben zelfs toestellen zoal de iPhone 11 nog een prima camera en werken ook de nieuwste apps snel en soepel.

Binnen de samenleving moet een verschuiving plaats gaan vinden; van vervangen naar reparatie. Wanneer bijvoorbeeld je Samsung batterij niet meer goed functioneert, moeten we niet direct het nieuwste toestel kopen. Een Samsung batterij vervangen is een betere én duurzamere oplossing. Een reparatie zorgt er niet alleen voor dat je toestel weer zo goed als nieuw werkt, maar verlengd ook de levenduur van het toestel en voorkomt e-waste. Ook is het vervangen van je batterij vele malen goedkoper dan het aanschaffen van een nieuw model. Een nieuwe Samsung batterij kun je al laten vervangen vanaf €30.

Reparatie kan de levensduur van je telefoon flink verlengen

Een telefoonreparatie is een duurzame manier om e-waste te voorkomen. Na een kapot en gebarsten scherm of een slappe telefoon batterij moeten we niet denken aan vervangen, maar aan reparatie. Ook binnen de Europese Unie is dit onderwerp niet onopgemerkt gebleven. Daarom zijn er diverse wet- en regelgevingen ingevoerd om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken. De consument heeft volgens nieuwe regels van de Europese Unie het recht op reparatie, waardoor het gemakkelijker is om aan originele en vervangende onderdelen te komen. Daarbij kun je ook je telefoon laten maken bij diverse telefoon reparatie bedrijven, zoals ThePhoneLab. De gedachte is vaak dat het bestellen van een nieuwe telefoon gemakkelijker en sneller is dan het laten repareren van je oude toestel. Tegenwoordig is dat verleden tijd. Zo kun je bijvoorbeeld je telefoon laten repareren bij ThePhoneLab en sta je veelal binnen 30 minuten alweer buiten met een gerepareerd toestel. Dit fenomeen zien we steeds vaker terug bij reparatie bedrijven, zoals ThePhoneLab. Ook wordt vaak ervaren door consumenten dat het repareren van de eigen telefoon erg complex is en dat de nieuwste iPhone, Samsung, OnePlus, OPPO of Google telefoon zo kostbaar is dat de reparatie liever door experts wordt uitgevoerd. Daarbij wordt er mogelijk door de EU ook een digitaal product paspoort ingevoerd, waarin staat hoe een product gerecycled of gerepareerd kan worden en hoelang het product meegaat. Dit geeft consumenten ook de mogelijkheid om een nog meer bewuste keuze te maken.

Drie tips om e-waste te voorkomen

Heb je toch een nieuw elektronisch apparaat gekocht? Dan zijn er nog drie opties om e-waste te voorkomen. Geef je apparaat weg, lever het toestel in voor recycling of verkoop het. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Jouw apparaat krijgt dan een tweede leven, wat ook weer zorgt voor de langere levensduur. Ook wordt op deze manier hergebruik gestimuleerd. Daarnaast kan bij recycling de bruikbare onderdelen uit het toestel verwijderd en mogelijk hergebruikt. De schadelijke onderdelen worden uit het product gehaald, waardoor deze niet meer in het milieu terecht komen. Een win-win voor iedereen en de planeet!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ThePhoneLab.