Mag je de ruit inslaan als een hond in een snikhete auto zit opgesloten?
4 augustus 2020
Stel, je ziet een hond in een snikhete auto opgesloten zitten. Wat kan je dan het beste doen? De Dierenbescherming legt uit.
In een auto kan het al snel extreem heet worden: denk aan temperaturen van tot wel 50 graden. Volgens de Dierenbescherming is het dan ook zaak om snel in te grijpen wanneer een hond opgesloten zit. Dit kun je doen:
Wel of niet een ruit inslaan?
Hoe zit het met een ruit inslaan? Is het gevaarlijk voor de hond? Is het strafbaar? Dit zijn lastige vragen. De politie adviseert daarom altijd om 144 te bellen. Juridisch gezien sla je ongevraagd de ruit van een auto in. Het Verbond van Verzekeraars is het hiermee eens. Gaat het om een noodsituatie? Dan adviseert de Dierenbescherming om direct contact op te nemen met de politie.
Nadat je een hond bevrijdt…
Is de hond vrij, dan kun je het beestje het beste voorzichtig overgieten met niet al te koud water. Te koud water zorgt voor onderkoeling, dus je kunt het beste alarm slaan als de hond er erg slecht aan toe is.
Schaduw en raampje open
Laat je een hond achter in een auto die op dat moment in de schaduw staat? Ook dit is een slecht idee. De zon draait de hele dag door en een uur later kan de auto alsnog in de brandende zon staan. Hetzelfde geldt voor een raampje dat je openlaat. Het zal evengoed te heet worden in de auto.
Bron: Dierenbescherming
Foto: Getty Images