Kraamvisite-etiquette
27 maart 2012
Hartstikke leuk om de pasgeboren baby van je vriendin, schoonzus of collega te gaan kijken. Maar hoe hoor je je eigenlijk te gedragen tijdens een kraambezoek?
Hartstikke leuk om de pasgeboren baby van je vriendin, schoonzus of collega te gaan kijken. Maar hoe hoor je je eigenlijk te gedragen tijdens een kraambezoek?
- Als je een geboortekaartje op de mat ontvangt, is dat een uitnodiging tot actie. Dat betekent dat je op kraamvisite mag komen. Het is netjes als je op zijn minst een gelukswens via de post stuurt.
- Bel vantevoren wanneer je op kraamvisite kunt komen. In deze periode zitten de ouders niet te wachten op onverwacht bezoek op de stoep.
- Blijf niet te lang hangen. De kersverse moeder en vader zijn waarschijnlijk erg moe en ook de baby heeft veel slaap nodig. De officiële richtlijn voor kraambezoek is een half uur.
- Geef liever niet ongevraagd goedbedoelde adviezen.
- Was je handen voor je de baby vasthoudt. Uit onderzoek is gebleken dat het niet handenwassen één van de grootste ergenissen van de moeder is.
- Maak geen grapjes over het uiterlijk van de baby en als je het kindje niet moeders mooiste vindt, houd dat dan voor je.
- Het kraambezoek is níet het moment om te vertellen over je ingegroeide teennagel, de promotie op je werk of je eigen kinderen. Vandaag draait alles om de het pasgeboren kind. Laat de trotse ouders het woord voeren.
Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen. Luister vooral naar je gevoel.
Kraamcadeau
Het is gebruikelijk om een kraamcadeau mee te nemen. Traditionele cadeaus zijn de kraammand, met voor iedere dag van het kraambed een cadeautje, en zilverwerk met de naam van de baby erop. Het meest gegeven kraamcadeau is waarschijnlijk een pakje voor het kind. De vader wordt vaak vergeten bij de cadeaus, dus denk ook eens aan hem.