Loonsverhoging vragen? Zó pak je dat het beste aan
27 december 2023
Ben jij in jouw ogen toe aan een loonsverhoging? Dan is het tijd om dit aan te geven bij je werkgever. Het vragen om een salarisverhoging kan alleen best wel spannend zijn. Hoeveel moet je bijvoorbeeld vragen en wat is het beste moment om het gesprek aan te gaan?
We geven je een aantal tips om de kans van slagen groter te maken.
Weet wat je waard bent
Veel mensen vinden het lastig om het gesprek aan te gaan over een loonsverhoging. Toch is het belangrijk om met je werkgever te gaan praten als je wel een salarisverhoging kunt gebruiken én als je weet dat je dit echt verdient. Je hoeft je dan echt niet ongemakkelijk te voelen. De eerste tip is dan ook: weet wat je waard bent. Zet voor jezelf op een rij wat je kwaliteiten zijn en wat je onmisbaar maakt voor je werkgever. Benoem bijvoorbeeld een aantal goede resultaten, vertel wat je grote verantwoordelijkheden zijn en/of laat zien hoe je je ontwikkeld hebt.
Kies het juiste moment
Er zijn meerdere momenten waarop je het gesprek over een salarisverhoging aan kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan een functioneringsgesprek aan het einde van het jaar of aan een gesprek als je functie verandert. Maar ook als je net een succes hebt behaald. Probeer van tevoren goed na te denken over het moment waarop je het gesprek kunt aangaan. Wat het beste moment is verschilt per bedrijf.
Bereid je goed voor
Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het gesprek. Als je goed voorbereid bent, is de kans ook groter dat je werkgever wilt meewerken. Bedenk daarom van tevoren hoeveel salarisverhoging je zou willen. Dat kan een bedrag zijn, maar ook een percentage. De vuistregel voor een salarisverhoging is gemiddeld zo’n vijf tot tien procent.
Onderhandelen
Het is ook slim om te bedenken of er ruimte is voor onderhandeling. Gaat het financieel bijvoorbeeld goed met het bedrijf, dan kan het handig zijn om wat hoger in te zetten dan de 5-10 procent. Jullie kunnen dan gaan onderhandelen, waarmee de kans groter is dat jullie op het gemiddelde bedrag uitkomen.
Lees ook: Meer vrije dagen in 2024? Zo zet je je vakantiedagen goed in
Zet de afspraken zwart op wit
Is het gelukt om loonsverhoging te krijgen? Gefeliciteerd! Het is dan slim om de afspraken zwart op wit te zetten. Zo weet je zeker dat er uiteindelijk geen sprake kan zijn van miscommunicatie. Vraag aan je leidinggevende of hij of zij de gemaakte afspraken naar je wil mailen of bied aan om de afspraken zelf op de mail te zetten.
Vat een afwijzing niet meteen persoonlijk op
Als de loonsverhoging wordt afgewezen dan is dat erg vervelend. Probeer het niet persoonlijk op te vatten. Het kan zijn dat het bedrijf geen mogelijkheid heeft om je salaris te verhogen, bijvoorbeeld als het financieel tegenzit. Probeer het als een motivatie te zien en vraag ook gerust wanneer je opnieuw met succes om een salarisverhoging kunt vragen of wat je kunt doen om wel een loonsverhoging te krijgen.
Bedenk alternatieven
Mocht een salarisverhoging niet mogelijk zijn, dan is het altijd slim om naar alternatieven te kijken. Heb je altijd al een extra opleiding willen doen? Vraag dan of dit op kosten van je werkgever kan. Of vraag naar de mogelijkheden voor een leaseauto, een fiets of bijvoorbeeld extra vakantiedagen.
Vriendin’s favoriet
Toen Janneke van den Brink na een reorganisatie ineens op straat stond, voelde dat stiekem als een cadeautje. Het was namelijk hét moment om het roer om te gooien. Haar doel? Voorgoed stoppen met werken en binnen twee jaar financieel onafhankelijk zijn. In Financieel vrij vertelt ze hoe dat gelukt is en deelt ze haar zoektocht naar zingeving. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Financieel vrij
Bron: Nationale Vacaturebank, Tempo Team
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.