Placeholder

Netflixen én leren opruimen: dit leerden wij van ‘Tidying Up with Marie Kondo’

Opruimen is niet altijd even leuk en soms weet je ook niet waar je moet beginnen. Netflix kijken is veel leuker én makkelijker. Heb je de serie Tidying Up with Marie Kondo nog niet gezien? We vertellen alvast de beste tips. 

Opruimen is niet altijd even leuk en soms weet je ook niet waar je moet beginnen. Netflix kijken is veel leuker én makkelijker. Heb je de serie Tidying Up with Marie Kondo nog niet gezien? We vertellen alvast de beste tips.

In de serie Tidying Up with Marie Kondo, gaat opruimgoeroe Marie Kondo langs bij verschillende gezinnen. De karakters hebben allemaal eigen levens, maar hebben dezelfde wens: een opgeruimd en georganiseerd huishouden. Dat wil jij toch ook: spullen snel terugvinden en een opgeruimd gevoel?

Lees ook ons Netflix tips voor februari. Onze Netflix tips voor januari zijn ook nog steeds leuk. 

1. Waar komt de rommel vandaan?

Probeer eerst de oorzaak te ontdekken van de rommel. Heb je een druk leven als moeder of door werk? Kijk wanneer je tijd of energie kunt vrijmaken om op te ruimen. Sluit iedere dag bijvoorbeeld af met tien minuutjes speelgoed opruimen. Als dit niet haalbaar is qua tijd, verschuif deze taak dan naar een ander moment.

Ben je echt een rommelig persoon? Probeer dan te ontdekken hoe je opruimen voor jezelf makkelijker kunt maken. Probeer jezelf bijvoorbeeld nieuwe gewoontes aan te leren en begin klein. Leg voortaan je telefoon en sleutels bijvoorbeeld op een vaste plek.

Lees ook de tips van opruimcoach Lammy: Zo begin je met het opruimen van de chaos

2. Ruim op per categorie

Ruim niet op per plek, maar per categorie. Marie Kondo deelt je troep heel simpel op in vijf categorieën: 1. kleding, 2. boeken, 3. papier, 4. komono en 5. emotioneel. Punt 4 staat voor ‘overige’ plekken in huis, dus keuken, garage en badkamer. Deze tip helpt enorm als je bijvoorbeeld overal in huis boeken hebt liggen. Verzamel ze op één plek en ruim ze op per categorie. Misschien ontdek je dat je alle kookboeken in een keukenkastje kwijt kunt en alle romans in de woonkamer. Drie boeken die je bent vergeten te lezen passen op je nachtkastje, leuk om binnenkort te lezen in bed! Als je enorm bereikt met het opruimen ben je toe aan categorie 5: spullen uitzoeken met emotionele waarde. Leg deze spullen eerst apart. Je zult later in het opruimproces beter kunnen beoordelen of je de vreugde voelt die je hoort te voelen bij spullen die nog de moeite waard zijn.

3. Weggooien is kunst

Na het opruimen komt het weggooien. Een moeilijk gedeelte, want soms twijfel je of je iets moet weggooien, houden of verkopen. Ontspullen geeft je volgens Marie Kondo echt heel veel rust en je kunt het gelukkig leren: opruimcoach Lammy: ‘Ontspullen geeft je heel veel rust’

4. Organiseer je kledingkast

‘Ik heb niks om aan te trekken’, jaja. Niemand gelooft dat. Wacht maar totdat je net als Marie Kondo al je kleding op bed gooit en eens goed kijkt wat je allemaal hebt. In je kledingkast is dat niet goed te zien. Als je ziet hoeveel je hebt, kun je beter beoordelen wat je wel of niet moet weggooien. Ook kun je weer gerichter shoppen. Als je bijvoorbeeld ziet dat je erg weinig broeken hebt, kun je weer op zoek gaan naar een nieuw exemplaar

5. Maak gebruik van boxen en doosjes

Heb jij ook een rommella? Deel deze in met doosjes en boxjes en je la ziet er een stuk netter uit. Dit geldt ook voor andere plekken in huis. Je kunt je huis veel beter organiseren door veel boxen aan te schaffen en spullen duidelijk in te delen.

4. Maak opruimen leuk

Beloon jezelf als het is gelukt om eindelijk dat kastje netjes te maken. Dat mag ook iets kleins zijn: een wandeling of een kopje thee. Sta er in ieder geval bij stil! Ook is het leuk om je kinderen te leren meehelpen. Zet muziek aan en laat ze hun speelgoed netjes in een box opbergen. Wie is als eerste klaar? Daarna is het tijd voor een lekker glaasje limonade.

Webredacteur Melissa: ‘Ik heb deze week mijn boekenkast opgeruimd en ik vond het best moeilijk om boeken weg te doen. Ik heb ze beneden in de gangkast gezet. Mijn huisgenoten kunnen ze nu lezen en daarna breng ik ze naar de kringloopwinkel. Het zijn nog mooie boeken en het is toch leuk om iemand hier een plezier mee te doen?’

5. Je bent niet de enige (en het hoeft niet perfect)

Het is toch heerlijk om te zien dat niet iedereen een huis heeft die toevallig ook een showroom had kunnen zijn? In de serie zie je dat meer mensen balen van hun rommel. Webredacteur Melissa volgde laatst zelf een mini opruimcursus. Wat we ook van de serie hebben geleerd: leer opruimen op een manier die bij jouw leven past. Wij snappen ook wel dat je van je sokken bolletjes blijft maken. (Bijna) niemand heeft de tijd en energie om ze zoals Marie Kondo op te vouwen. Succes!

Meer leren opruimen? Dit zijn de beste 3 tips van opruimcoach Lammy


Meer van Vriendin