Bewezen: nieuwe ouders hebben zes jaar lang met een slaapgebrek te maken
9 maart 2020
Dat een baby voor slapeloze nachten kan zorgen, is algemeen bekend. Maar nu hebben onderzoekers van de University of Warwick ontdekt dat dit tekort aan slaap wel zes jaar kan aanhouden.
7 jaar gevolgd
Voor de studie werden de deelnemers maar liefst 7 jaar lang gevolgd. Zij werden gevraagd om de kwaliteit van hun slaap een cijfer te geven en de hoeveelheid slaap die zij kregen op een normale werkdag en weekenddag op te schrijven.
Slaaptevredenheid
Uiteindelijk zagen de wetenschappers dat vrouwen in het eerste jaar na de geboorte van hun eerste kind een daling in slaaptevredenheid lieten zien, met gemiddeld 1,7 punten. Voor het tweede en derde kind was de daling iets meer dan één punt in vergelijking met de slaaptevredenheid van toen ze geen kinderen hadden.
In het eerste jaar na de geboorte van een kind verloren moeders ongeveer veertig minuten slaap per nacht in vergelijking met de periode voor hun zwangerschap. Daarnaast hadden vrouwen het drie maanden na de geboorte het zwaarst met een slaapgebrek van een uur.
Mannen
Voor mannen was het slaaptekort minder groot. Zij gaven aan slechts dertien minuten minder lang te slapen als voorheen. Ook bij hen bleek het slaaptekort het grootst drie maanden na de bevalling.
Slaaptekort
De onderzoekers ontdekten dat hoewel de ouders geleidelijk een verbetering lieten zien in hun slaap, het voor veel van hen nooit meer hetzelfde werd als daarvoor. Ook zagen zij dat het eerste kind de meeste invloed heeft op het slaapgebrek van de ouders. Wanneer het tweede of derde kind is geboren, loopt het slaapgebrek snel weer terug naar het niveau van de periode met één kind. Op dat moment slapen ouders 25 minuten korter dan in de periode zonder kinderen. Uiteindelijk kan het volgens de onderzoekers wel vier tot zes jaar duren voor het slaaptekort definitief voorbij is.
Bron: Ouders van nu
Lees ook: híerom slapen sommige baby’s het liefst met hun bips omhoog