Omgaan met huiselijk geweld: hoe kun je anderen helpen?

Omgaan met huiselijk geweld: hoe kun je anderen helpen?

Huiselijk geweld is niet alleen ernstig, maar komt helaas ook veel voor. Als je op de hoogte bent van huiselijk geweld bij anderen, zoals de buren, vrienden of kennissen, is het lastig om te weten hoe je moet handelen. In dit artikel lees je welke stappen je kunt ondernemen.

Omgaan met huiselijk geweld

Huiselijk geweld is een ernstig probleem dat een grote impact heeft op het leven van de betrokkenen. Bovendien neemt het aantal meldingen van huiselijk geweld toe. Als je op de hoogte bent van huiselijk geweld bij anderen, is het belangrijk om niet weg te kijken, maar juist actie te ondernemen.

Hoe doe je dat? Wees alert op signalen, verzamel informatie op een discrete manier en bied een luisterend oor. Op die manier kun je een goede steun zijn voor slachtoffers. Hieronder wordt het stap voor stap uitgelegd.

Stap 1: let op de signalen

Het is belangrijk om alert te zijn op signalen van huiselijk geweld bij anderen. Misschien hoor je de buren schreeuwen en schelden tegen elkaar. Of misschien zie je dat een dierbare fysiek gewond is. Ook gedragsverandering, zoals isolatie en angst, kunnen wijzen op huiselijk geweld.

Lees ook: Huiselijk geweld? Er is nu een telefoonlijn voor slachtoffers

Stap 2: verzamel informatie discreet

Het laatste wat je wil, is slachtoffers in gevaar brengen. Bij twijfels over huiselijk geweld, of als je door iemand in vertrouwen wordt genomen, kun je op discrete manier informatie verzamelen zonder het slachtoffer of jezelf in gevaar te brengen.

Praat mogelijk met andere buren, vrienden of familieleden die wellicht ook op de hoogte zijn van het huiselijk geweld. Verzamel relevante details zoals tijdstippen, frequentie en specifieke incidenten.

Stap 3: bied een luisterend oor

Onthoud dat mensen die te maken hebben met huiselijk geweld het vaak moeilijk vinden om erover te praten. Je kunt een luisterend oor bieden door in een veilige en vertrouwelijke ruimte af te spreken, zodat het slachtoffer zijn of haar ervaring kan delen. Door te luisteren zonder te oordelen en tegelijkertijd steun en begrip te tonen, kun je het slachtoffer helpen.

Lees ook: Marijes man heeft losse handjes: ‘Huiselijk geweld sluipt erin’

Stap 4: bied praktische hulp aan

Huiselijk geweld doet veel met een slachtoffer. Zowel op emotioneel, fysiek als financieel vlak kan het je volledig uitputten. Vraag je je af wat je kunt doen om te helpen? Bied praktische hulp aan, zoals het delen van hulplijnen, het helpen bij het vinden van veilige opvang (Veilig Thuis) of het bieden van tijdelijke ondersteuning. Ook kun je het landelijk meldnummer bellen: 0800-20000.

Sta je verder van het slachtoffer af, of wil het slachtoffer niet geholpen worden? Je kunt (anoniem) huiselijk geweld melden. Dat kan door de politie (112) te bellen als je denkt dat iemand nú onveilig is. Of meldt het via Meld Misdaad Anoniem.

Stap 5: denk aan de veiligheid

Als je ervoor kiest om (direct) in te grijpen, zorg er dan altijd voor dat je eigen veiligheid voorop staat. Neem contact op met lokale hulpinstanties, zoals de politie of hulporganisaties voor huiselijk geweld, en volg hun advies op om met deze situatie om te gaan.

Lees ook: Kirsten van den Hul over huiselijk geweld: ‘We kunnen allemaal helpen’

Stap 6: zorg voor nazorg

Als de betrokkenen veilig zijn, is nazorg en ondersteuning erg belangrijk. Moedig het slachtoffer aan om professionele hulp te zoeken en bied aan om hen te begeleiden in dit proces. Onderschat niet dat het herstellen van huiselijk geweld veel tijd kost en dat dit proces misschien niet zo (snel) verloopt als jij hoopt. Probeer daarom geduldig en begripvol te zijn.

Tot slot

Benadruk de verantwoordelijkheid van daders. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat huiselijk geweld onacceptabel is. Het slachtoffer kan voelen alsof het zijn/haar schuld is. Benadruk dat de dader verantwoordelijk is voor zijn of haar daden en dat er consequenties zijn voor dit gedrag. Als het mogelijk en veilig is, kan het slachtoffer juridische stappen ondernemen.

Door je steun aan te blijven bieden, ook als het slachtoffer uit de onveilige situatie is gekomen, kun je iemand echt helpen. Het herstelproces duurt nu eenmaal lang en het laatste wat je wil, is dat een slachtoffer er alleen voor staat, terwijl ze leren om weer op eigen benen te staan en hun eigenwaarde te herstellen.

Voor meer informatie en antwoord op je vragen kun je terecht op de website Ik vermoed huiselijk geweld.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images