opruimfouten die iedereen maakt

5 opruimfouten die iedereen maakt (en hoe je ze oplost)

Niets fijner dan een opgeruimd huis, toch? Maar wist je dat er een aantal opruimfouten zijn die iedereen maakt? Dit zijn ze, en zó los je ze op – zodat je er na afloop écht opgeruimd bij zit.

Opruimfout 1: Je denkt te groot

We snappen het: opruimen is niet het leukste klusje en je wilt er zo snel mogelijk vanaf zijn. Dus plan je een hele dag en móet het daarna opgeruimd zijn. De kans is alleen groot dat je dan juist overweldigd raakt. Want wáár begin je in vredesnaam? Doe het daarom in plukjes. Reserveer twee uurtjes voor de trapkast, drie uur voor de zolder en anderhalf uur voor de garage. Grote kans dat je veel doelgerichter aan de slag gaat én omdat je alles in stukjes knipt (en niet op dezelfde dag doet), hou je ook nog tijd over voor leuke dingen.

Fout 2: Bewaren voor later

Je kent het wel: vol goeie moed begin je eindelijk aan die zolder, die al jaren als opslagplaats dient. En voor je het weet zit je in een soort nostalgie-trip omdat je dozen tegenkomt waarvan je het bestaan niet meer afwist. Met die enige knutselwerken die je als kind maakte. Of dat verslag dat je op de middelbare school voor geschiedenis schreef. Maar ook kledingstukken die je al honderd jaar niet meer hebt gedragen. Zonde om weg te gooien, toch? Dus bewaar je ze maar weer. Da’s een van de bekende opruimfouten. Natuurlijk: sommige items hebben een emotionele lading en het is zonde om die weg te gooien. Maar wees wel kritisch: die ene vaas die al jaren op zolder staat en je niet weggooit, omdat je ‘m misschien ooit nog gaat gebruiken? Maak dat de kat wijs: grote kans dat-ie er over vijf jaar nog staat. De oplossing: maak een doos met twijfelgevallen, maar kijk na een maand opnieuw naar die twijfelgevallen en maak dan een keuze. Het ruimt lekker op en bovendien kan je met die vaas ook weer iemand anders blij maken (al dan niet via Marktplaats).

Fout 3: Alles willen verkopen

Ja, natuurlijk, je wil spullen niet zomaar weggooien en bovendien heb je er in het verleden ook geld voor betaald – het mag dus ook wat opleveren. Maar realiseer je dat spullen verkopen ook tijd kost. Je moet het fotograferen, op een verkoopsite zetten, wachten tot er iemand reageert, onderhandelen, en misschien gaat zo’n verkoop dan weer niet door. En intussen staan die spullen nog steeds op zolder of de overloop. Je ‘vertraagt’ kortom het opruimproces. Wees kritisch: denk je dat er echt interesse is voor dat vergeelde T-shirt of kun je het maar beter wegdoen? Eén ding is zeker: je ruimt een stuk sneller op.

Opruimfout 4: te veel opbergbakken

Dit klinkt onlogisch, want is het juist niet handig om spullen in opbergbakken te doen? Het antwoord is ja, maar sorteer die spullen éérst uit. Als je namelijk op voorhand al tien opbergbakken koopt, ga je met die gedachte opruimen. Je wordt minder kritisch, want ach, je hebt toch opbergdozen waar het in kan. Werk andersom en koop die bakken doelgericht, dan weet je zeker dat je geen ‘loze’ spullen meer hebt. En tip: koop doorzichtige bakken, dan zie je altijd wat erin zit!

Fout 5: Het wordt weer een rommeltje

Hartstikke fijn als die opruimklus er weer op zit, maar die gedachte is ook een valkuil. Want opruimen is niet iets eenmaligs. Er zullen altijd spullen bijkomen en weer weg moeten. Is het nu opgeruimd? Hou vast aan dat ‘systeem’ en zorg dat rommel zich niet weer ophoopt. Door het opruimen te onderhouden, kost het je minder werk dan wanneer je weer een hele ‘bulk’ moet aanpakken.

Bron: Gewoon Opgeruimd
Beeld: Getty Images

Uit andere media