Placeholder

Oude kleding weggooien: 5 milieuvriendelijke manieren

In Nederland gooien we jaarlijks bijna 145 miljoen kilo textiel weg. Dit verdwijnt in verbrandingsovens. Dat kan anders! Lees hier goede manieren voor het weggooien van kleding. 

In Nederland gooien we jaarlijks bijna 145 miljoen kilo textiel weg. Dit verdwijnt in verbrandingsovens. Dat kan anders! Lees hier goede manieren voor het weggooien van kleding.

Vervuilende textielindustrie

Waarom je moet voorkomen dat oude kleding wordt verbrand: het produceren van kleding is een aanslag op het milieu. De textielindustrie zorgt voor tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en verbruikt jaarlijks ruim drie procent van het voor alle mensen beschikbare water. Hoe langer kleding meegaat, hoe beter voor het milieu.

Lees ook: Netflixen én leren opruimen: dit leerden wij van ‘Tidying Up with Marie Kondo’

Zo geef je oude kleding een nieuw leven

1. Verkoop door

Verkoop kleding die nog mooi is op rommelmarkten bij jou in de buurt, via de app United Wardrobe, op Marketplace via Facebook of via Marktplaats. Zo verdien je er ook nog wat aan.

2. Breng oude kleding naar de textielbak

Hierin kan oude kleding, maar ook beddengoed, schoenen en riemen. Nu komt slechts 30 procent van het textiel dat wordt weggedaan in de kledingcontainer terecht. Ingeleverd textiel dat in goede staat is, wordt weer verkocht. Van het textiel dat versleten is, worden nieuwe stoffen of isolatiematerialen gemaakt.

3. Lever kleding in de een winkel

C&A heeft het We take it back-recyclingprogramma. Schone, kapotte, verkleurde en versleten kleding wordt hergebruikt of gerecycled. Voor een boodschappentas met oude kleding, handdoeken en schoenen, krijg je vijftien procent korting op een nieuwe aanschaf. Hetzelfde geldt voor H&M. Als H&M Club-member krijg je zelfs twee kortingsbonnen. Bij Zara (Join Life-inzamelingsprogramma) geven ze de ingezamelde kleding aan non-profitorganisaties: de kleding wordt daar gesorteerd en daarna verkocht, gerecycled of verwerkt tot nieuwe stoffen. Je kunt niet in elke winkel inleveren, dus check www.zara.com/nl.

4. Organiseer een kledingruilparty

Soms koop je iets geweldigs, maar past het net niet, zit het niet lekker of blijkt het simpelweg een miskoop. Zulke stukken zijn ideaal voor een kledingruilparty. Nodig vriendinnen uit die ongeveer dezelfde maat hebben als jij en vraag hen ook hun mooiste stukken mee te nemen. Zo is iedereen van haar ongewenste kleding af en scoor je misschien zelf ook nog een leuk item.

5. Doneer je kleding aan een goed doel

Aan Stichting Dierenlot, Sympany, Dorcas en het Leger des Heils ReShare bijvoorbeeld. Deze instellingen hebben door heel Nederland inzamelpunten. De kleding wordt doorverkocht, gerecycled of opnieuwe gedragen. Wat de instellingen verdienen aan de kleding, komt ten goede aan hulpacties.

Lees ook: Zo ruim je de rommelzolder op