Placeholder

Problemen met opruimen?

Playmobil, Lego, Duplo, poppen, stiften, potloden; waar spelen je kids eigenlijk niet mee? Aan het einde van de dag ligt er overal speelgoed, maar je kinderen willen het vaak niet opruimen.

Playmobil, Lego, Duplo, poppen, stiften, potloden; waar spelen je kids eigenlijk niet mee? Aan het einde van de dag ligt er overal speelgoed, maar je kinderen willen het vaak niet opruimen.

Zelf vind je opruimen misschien ook niet leuk, dus dat je kinderen het dan vervelend vinden is niet zo gek. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij dan elke avond hun speelgoed moet opruimen. Er zijn manieren om het opruimen leuker te maken voor zowel jezelf als voor je kinderen.

Samen opruimen is altijd gezelliger dan wanneer je het alleen doet. En het is gelijk een goed moment voor contact met je kinderen. Vroeger vonden de beste gesprekken plaats tijdens het afwassen, maar nu de vaatwasser die taak heeft overgenomen kan het goede gesprek tijdens het opruimen gehouden worden. Daarnaast leert samen opruimen kinderen dat het normaal is om samen dingen aan te pakken.

Je kunt er ook een wedstrijdje van maken. Zet een liedje op en probeer voor het liedje afgelopen is alles of een bepaald deel van de troep opgeruimd te hebben. Of verdeel het speelgoed in tweeën en laat je kinderen de ene helft opruimen terwijl jij de andere helft doet en kijk wie het eerste alles heeft opgeruimd. Hierdoor leren je kinderen samen te werken en wordt het speelgoed snel opgeruimd.

Er zijn ook genoeg andere spelletjes van te maken. Maak bijvoorbeeld kleine kaartjes met nummers erop. Je kind komt een kaartje halen en moet net zoveel spullen opruimen als op het kaartje staan en mag dan pas een nieuw kaartje komen halen.

Het geven van het goede voorbeeld is ook een manier om te laten zien hoe het moet. Zorg dus dat jouw eigen ‘troep’ opgeruimd is. Zo laat je ook zien wat het hun oplevert. Als je kinderen hun spullen op de juiste plek terug leggen, kunnen ze het de volgende keer ook weer makkelijk terugvinden.