5 veelvoorkomende relatieproblemen op en hoe je die oplost
10 juni 2022
Je houdt van je partner, maar af en toe kunnen jullie elkaar wel achter het behang plakken. Misschien sluipt de sleur erin of is de liefde niet meer wat het geweest is. Met andere woorden: is er werk aan de winkel? Lees hieronder dan over vijf veelvoorkomende relatieproblemen en hoe je die oplost.
Veelvoorkomende relatieproblemen
Communicatie overdag verloopt kort en bondig over de app en je seksleven? Die heeft weleens betere tijden gekend. Of misschien maak je steeds om hetzelfde ruzie. Hoog tijd om deze relatieproblemen aan te pakken, maar waar moet je beginnen? De eerste stap is ontdekken waar de knelpunten zitten.
1. Slechte communicatie
Slechte communicatie moet wel één van de bekendste en grootste relatieproblemen zijn. Menig koppel heeft er moeite mee. Goede communicatie is een sterke basis voor iedere relatie. Dat betekent dat slechte communicatie je relatie kan laten wankelen. Eén van de eerste stappen die je kunt zetten, is je best doen om je te uiten en hetzelfde van je partner te vragen.
Dat is natuurlijker makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je met een moeilijke kwestie in je maag zit. Wat helpt is om het gesprek in ieder geval ‘face to face’ aan te gaan en niet via de telefoon, bijvoorbeeld. Probeer eerlijk te zijn als iets je dwarszit zonder je partner te kwetsen. En als je het communiceren eenmaal op de rit hebt, helpt het om zo nu en dan een ‘goed gesprek’ te voeren. Op die manier help je eventuele problemen uit de weg wat de relatie weer bevordert.
2. Eentonig seksleven
Het kan niet iedere keer feest zijn als je met elkaar tussen de lakens kruipt, maar als je letterlijk en figuurlijk geen hoogtepunten meer beleeft, is dat een teken aan de wand. Zodra de seks saai begint te voelen en je iedere keer maar hetzelfde rondje afwerkt, kan het leiden tot minder actie in de slaapkamer. Je kunt je zelfs minder seksueel aangetrokken voelen tot elkaar.
Om dit te verhelpen, is het belangrijk om te praten over je seksleven. Wat zijn jullie voorkeuren en fantasieën die je waar kunt maken? Misschien voelt het een tikkeltje ongemakkelijk om het erover te hebben, maar het helpt je wel om de vlam te laten branden. Zoek manier om je seksleven meer pit te geven. Van het verbeteren van jullie voorspel tot nieuwe standjes of avontuurlijke plekken: de opties zijn eindeloos.
Het resultaat is meer plezier in bed plus een betere band. Het proberen waard, dus.
Lees ook: José: ‘Nooit gedacht dat sekstherapie écht onze relatie zou redden’
3. Dezelfde ruzies
Een beetje bekvechten komt in praktisch iedere relatie voor. Een conflict kan zelfs problemen waar je je niet zo bewust van was oplossen. Maar wat als jullie steeds ruzie maken over dezelfde dingen? Dan vinden jullie maar niet de juiste oplossing en dat kan gevaarlijk zijn voor je relatie.
Probeer daarom als je ruzie maakt tot een goede oplossing te komen. Vaak betekent dat een compromis sluiten of een je gedrag veranderen. Als je beiden te koppig bent om toe te geven of aanpassingen te doen, zal je keer op keer blijven ruziën over dezelfde dingen. En vraag jezelf af of het wel de moeite is om je druk te maken over dit onderwerp. Is het antwoord nee? Probeer er dan geen punt van te maken.
4. Gebrek aan vertrouwen
Eén van de pijnlijke relatieproblemen is gebrek aan vertrouwen. Als jij of je partner iets heeft gedaan waardoor het vertrouwen permanent beschadigd is, heeft het veel doorzettingsvermogen, liefde en vergiffenis nodig om op goede voet met elkaar verder te gaan. Hoe pijnlijk ook, als je niet vooruit komt is het belangrijk om naar de kern van het probleem te gaan.
Allereerst is het belangrijk om te weten of het gebrek aan het vertrouwen is ontstaan door bijvoorbeeld liegen, bedriegen of een trauma uit een vorige relatie. Of komt het omdat aan het begin van jullie relatie deze basis überhaupt niet goed is gelegd? Wees duidelijk wat je nodig hebt van je partner om het vertrouwen (weer) op te bouwen om je weer veilig te voelen bij elkaar.
Tijdens gesprekken is het belangrijk dat jullie naar elkaar luisteren. Afspraken dienen nagekomen te worden (of communiceer op tijd en duidelijk als de afspraak niet nagekomen kan worden) en hoe lastig ook: emotionele gesprekken horen er ook bij. Check regelmatig bij elkaar of alles goed gaat en of je iets nodig hebt en vergeet niet dat het tijd kost. Maar zo lang je laat zien dat je om elkaar geeft, zal het hopelijk goed komen.
Lees ook: Marjolein: ‘Mijn man heeft me bedrogen, maar ik wil hem niet kwijt’
5. Financiële problemen
Relatieproblemen op het gebied van financiën zijn weer van een ander kaliber. Er is niet één kant-en-klaar oplossing voor. Bovendien komen steeds meer gezinnen in de financiële problemen door inflatie. Houden jullie aan het einde van je salaris nog een stukje maand over? Dan is de kans groot dat je hierdoor veel stress ervaart.
Zorg er in ieder geval voor dat je open praat over de huidige stand van zaken. Wat komt er in en wat gaat eruit? Met apps zoals Grip krijg je letterlijk en figuurlijk meer grip hierop, maar je kunt ook ouderwets een huishoudboekje bijhouden. Ontdek wat de grote kostenposten zijn en of je deze bedragen naar beneden kunt krijgen. Worden er onnodige uitgaven gedaan? Ben je oververzekerd? Kan het bedrag van de boodschappen naar beneden? En ook niet onbelangrijk: zijn jullie in de mogelijkheid om meer geld te verdienen? Moeten jullie hulp zoeken omdat je niet rondkomt?
Een goed gesprek levert helderheid op, verlicht hopelijk de stress en voorkomt dat de penibele financiële situatie nog erger wordt. Bovendien is het belangrijk voor je relatie om dit probleem samen aan te pakken. Je partner of jij hoeft dit niet alleen te doen.
Lees ook: Laura: ‘Nadat ik de schuld van mijn zus had afgelost, zat ze alweer in financiële problemen’
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Relish
Foto: Getty Images