Zo maak je sparen leuker
9 juli 2019
Veel mensen vinden sparen belangrijk, maar om succesvol te sparen, is het belangrijker dat je sparen leuk vindt. Hoe zorg je dat je plezier krijgt in sparen?
Veel mensen vinden sparen belangrijk, maar om succesvol te sparen, is het belangrijker dat je sparen leuk vindt. Hoe zorg je dat je plezier krijgt in sparen?
Sparen: leuk vs. belangrijk
Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat 94 procent van de ondervraagden het belangrijk vindt om spaargeld te hebben. Van de mensen die meer dan 10.000 euro spaargeld hebben, vindt 74 procent sparen leuk. Van de mensen zonder spaargeld vindt maar 54 procent sparen leuk. Sparen leuk vinden, lijkt dus te helpen.
Beleef je geen plezier aan sparen? Met deze tips maak je het leuker:
1. Bepaal je spaardoel
Als je weet waar je voor spaart en hoeveel geld je nodig hebt, kan dat sparen een stuk leuker maken. Zeker als je spaart voor iets waar je blij van wordt: een meubel, een vakantie of een nieuwe camera.
Het kan goed zijn dat sparen noodzaak is; je hebt een grotere buffer nodig of je studieschuld moet hoognodig afgelost worden. Zelfs als sparen noodzakelijk is, helpt het om het doel en bedrag duidelijk voor ogen te hebben. Zo weet je in ieder geval waar je het voor doet. Als je ziet dat je dichterbij je spaardoel komt, geeft dat voldoening en daardoor motivatie om door te gaan.
2. Neem je uitgaven onder de loep
Weet jij wat je uitgeeft? Ongetwijfeld heb je een idee, maar de bedragen zwart op wit zien, kan helpen – en soms is het best confronterend. Door niet alleen een idee te hebben van je uitgaven, maar zeker te weten wat je uitgeeft, kun je bepalen waar je op kunt besparen. Wat je uitspaart, kun je op je spaarrekening zetten.
Lees ook: 5 handige tips om geld te besparen
3. Maak potjes aan
Bij sommige spaarrekeningen kun je meerdere potjes aanmaken. In één oogopslag zie je dan hoeveel je al gespaard hebt per doel. Het maakt het makkelijk om tegelijkertijd voor verschillende dingen te sparen. Het is fijn als het potje voor je buffer groeit en motiverend als je ziet dat je potje vakantie bijna het spaardoel bereikt.
4. Slim sparen
Krijg je op een vaste dag salaris? Maak automatisch een deel over naar je spaarrekening. Verschillende banken bieden slimme manieren van sparen aan. Je kunt bijvoorbeeld een percentage van al je pinuitgaven automatisch naar je spaarrekening laten overmaken. Of je kunt instellen dat als je saldo een bepaald bedrag bereikt alles daarboven naar je spaarrekening wordt overgeschreven.
5. Spaar in een spaarpot
Misschien spaar je liever met contant geld, voor veel mensen werkt dat goed. Door iedere week een vast bedrag te pinnen, blijf je binnen je budget. Als je het geld letterlijk in je handen hebt, word je extra bewust van je uitgaven. Stop je wisselgeld in een spaarpot. De bedragen lijken misschien klein, maar dat tikt snel aan.
Lees ook: Zo maak je zelf een spaarpot
6. Maak er een spaarchallenge van
Je kunt op verschillende manieren een uitdaging maken van het sparen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het 52-weken-spaarplan? Wacht niet tot januari zoals in het voorbeeld, maar begin meteen.
Online zijn er verschillende spaarchallenges te vinden. PorteRenee loodst je bijvoorbeeld door de verschillende stappen heen, inclusief handige opdrachten.
7. Verdien bij door spullen te verkopen die je niet meer gebruikt
Heb je nog oude spullen op zolder staan? Ga er eens kritisch doorheen. Alles wat als nieuw is of nog makkelijk een ronde (of twee) mee kan, kun je verkopen op Marktplaats. Je maakt er anderen blij mee, het is duurzaam en het levert je geld op!