Spelletjes voor onderweg
3 juli 2016
De zomervakantie komt er bijna weer aan en dat betekent: op vakantie! Heb je een lange autoreis gepland en wil je je kinderen vermaken zonder een iPad of een portable dvd-speler? Vriendin vertelt je wat de leukste spelletjes zijn voor onderweg.
De zomervakantie komt er bijna weer aan en dat betekent: op vakantie! Heb je een lange autoreis gepland en wil je je kinderen vermaken zonder een iPad of een portable dvd-speler? Vriendin vertelt je wat de leukste spelletjes zijn voor onderweg.
Hoor jij ook vaak vanaf de achterbank vragen als: ‘Is het nog ver, mam?’of ‘Zijn we er bijna?’. En dat terwijl je net op pad bent en nog meer dan 8 uur hebt te gaan? Voor kinderen is een lange autoreis vaak een hele opgave. Deze spelletjes voor onderweg houden ze wel even zoet.
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
De meeste mensen kennen dit spelletje nog wel van vroeger. Je begint het spelletje met de woorden: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, en de kleur is… (kies nu de kleur van het object dat jij ziet). Het object dat je uitkiest kan zich in of buiten de auto bevinden. Wanneer je de zin hebt uitgesproken, moeten je kinderen raden wat voor object jij ziet. Is het geraden? Dan is iemand anders aan de beurt.
Ik ga op reis en ik neem mee…
Ook dit spelletje is een klassieker. Je begint het spelletje met de zin: Ik ga op reis en ik neem mee… Het is dan de bedoeling dat je een voorwerp noemt, bijvoorbeeld: een koffer. De volgende persoon voegt een voorwerp toe. Hij begint de zin: ik ga op reis en neem mee: een koffer en een bal. De volgende persoon herhaalt de zin en het voorwerp en voegt ook een voorwerp toe. Zo komt er steeds een voorwerp bij. Ga net zo lang door met het spel totdat iemand een voorwerp vergeet.
Verzin een nieuw woord met de laatste letter
Dit woordspelletje is leuk voor kinderen omdat je het op veel manieren kunt spelen. Je verzint een woord en dan is het de bedoeling dat iemand anders met de laatste letter van dat woord een nieuw woord maakt. Bijvoorbeeld: lamp. De laatste letter is de letter 'p', waarmee het volgende woord dus moet beginnen. Bijvoorbeeld: piloot. De 't' is dus de beginletter van het volgende woord.
Raad de persoon
Iemand neemt een persoon in gedachten. De rest stelt omstebeurt een vraag om erachter te komen wie de ander 'is'. Stel gesloten vragen, waar de ander dus alleen met 'ja' en 'nee' op kan antwoorden, zoals: Ben je een man?, Woon je in Nederland?, Leef je nog?, en ga zo maar door. Krijg je een 'nee' op je vraag, dan gaat de beurt door naar de volgende deelnemer. Ga door totdat iemand het raadt.
Het verboden woord
Verzin een woord dat je niet mag noemen. Moeilijke woorden zijn: 'en', 'ja', 'nee' en 'de' of 'het'. Verzin vervolgens een onderwerp, bijvoorbeeld: een ijsje bestellen op het strand. Begin een gesprek en let goed op of het verboden woord wordt genoemd. Wordt het woord genoemd, dan is de speler af en mag de volgende.
Naast deze activiteiten zijn er ook spelletjes die kinderen alleen kunnen doen. Spelletjes als kleurplaten inkleuren en het raam versieren met plakplaatjes voor op het raam, doen het ook altijd goed. Daarnaast kun je ook een hoop (puzzel)boeken meenemen.