wennen aan de kou

De thermostaat omlaag: zó wen je aan de kou

Door de stijgende energieprijzen is het voor de meeste mensen onvermijdelijk om de thermostaat omlaag te draaien. Is het eigenlijk mogelijk om te wennen aan een kouder huis? En is leven in een kouder huis gezond?

Natuurlijk is ieder lichaam anders: waar de een er nog steeds warmpjes bij loopt in een koud huis, lijkt het voor anderen alsof ze in een vrieskist wonen en zijn dekentjes, dikke truien en warmwaterkruiken hun beste vriend. En toch is het mogelijk om aan de kou te wennen. 

‘We zijn best lui geworden’

Dat zegt ook ademhalings- en koudecoach Sander Boon bij RTL Nieuws. Maar ons lichaam wordt tegenwoordig veel minder uitgedaagd dan in de vorige eeuw. “We zijn best lui geworden. In de zomer willen we airco’s, ventilators, en in de winter zetten we de thermostaat een paar graden hoger. Vroeger paste ons lijf zich aan aan de omstandigheden, nu passen wij de omstandigheden aan aan ons lichaam.”

Bruin vet

Een goede methode om met de kou om te gaan is de Wim Hof-methode. Bij deze methode stel je jezelf bloot aan kou en leer je daarmee om te gaan. Wen jezelf aan om kouder te douchen, loop op blote voeten of ga zonder jas naar buiten. Op die manier maakt je lichaam bruin vet aan. Het enige goede vet dat we hebben. “Bruin vet zorgt ervoor dat we snel energie kunnen aanmaken om ons lichaam weer op te warmen”, legt Boon uit. 

Wennen aan de kou

Je maakt bruin vet alleen aan door jezelf regelmatig bloot te stellen aan de kou en het ook echt koud te hebben. Om echt aan de kou te wennen kun je die warmwaterkruik en dikke sokken dus beter weer opbergen. Wil je graag meer wennen aan de kou? Dan is oktober een goede maand om te starten. Je lichaam kan dan rustig wennen aan de temperatuur. Hou je dit vol tot in de winter, dan is de kans groot dat je er tijdens de echte koude maanden beter aan gewend bent. 

Is het gezond?

Maar tot slot: is het eigenlijk gezonder om in een kouder huis te wonen dan in een warmer huis? Daar is nog niet echt wetenschappelijk bewijs voor volgens Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid aan de Universiteit Maastricht. Aan Trouw legt hij uit: “Er is niet echt wetenschappelijk bewijs dat ons immuunsysteem beter werkt door blootstelling aan kou, er zijn wel interessante aanwijzingen.” Zo heeft het volgens hem een positief effect op de doorbloeding, de werking van hart- en bloedvaten en ook op de suikerhuishouding. 

Bron: RTL Nieuws, Trouw
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.