5 Tips Voor Co Ouderschap Met Een Narcist

5 tips voor co-ouderschap met een narcist

Het ouderschap an sich is al uitdagend genoeg. Maar wat als je te maken hebt met een narcistische ex-partner?

Tips voor co-ouderschap met een narcist

Een gebroken gezin is al pijnlijk. Als je daarnaast ook moet dealen met een lastige ex-partner, maakt het de samenwerking nog moeilijker of zelfs onmogelijk. Misschien voel je je onzeker, geschoffeerd of zelfs bang. Maar hoe is co-ouderschap met een narcist dan mogelijk?

Op papier hebben jullie als het goed is afspraken gemaakt, hoe het er in de praktijk uit gaat zien is nog maar de vraag. Je narcistische ex houdt waarschijnlijk niet zo van de kinderen zoals jij doet en je ex kan waarschijnlijk ook niet zo goed zorgen voor de kinderen als jij dat kan.

1. Beperk contact

Het beste is om je ex te accepteren zoals hij of zij is. Hoe moeilijk dat ook is. De traditionele vorm van co-ouderschap is waarschijnlijk niet aan jullie besteed. Om te voorkomen dat je ex jou (weer) in zijn of haar greep krijgt, is het belangrijk om het contact tussen jullie zo veel mogelijk te beperken. Het is belangrijk om grenzen te stellen: van de manier waarop je met elkaar communiceert (bijvoorbeeld via de mail) tot de opvoeding en schema’s van de kinderen. Wijk hier niet van af. Een narcist heeft namelijk grenzen nodig en afspraak is in dit geval afspraak.

Lees ook: Petra was dertig jaar getrouwd met een narcist: ‘Hij wilde me voor zichzelf’

2. Negeer beledigende opmerkingen

Het zit in het aard van het beestje om jou te beledigen, manipuleren en in sommige gevallen zelfs te bedreigen. Ook schroomt een narcist niet om kinderen als een pion in te zetten. Ga niet mee in dit spel, want zodra je toehapt, geef je de controle uit handen. Geloof in je eigen kracht en vertrouw erop dat je een goede mama bent.

3. Blijf kalm

Kalm blijven als je co-ouderschap met een narcist moet regelen? Het is inderdaad lastig. Bereid je voor op vernederende woorden, dominantie en een bombardement aan berichten als het even niet gaat zoals je ex wil. Toch is het belangrijk om kalm te blijven en rationeel te denken. Maak geen ruzie, ook niet als je uitgelokt wordt. Blijf bij de feiten, houd je aan de gemaakte afspraken en documenteer alle communicatie en afspraken voor het geval er geschillen ontstaan.

4. Wees er voor je kinderen

Tijdens co-ouderschap met een narcist is het belangrijk om er te zijn voor je kinderen. Zeker als ze je nodig hebben. De kans bestaat dat ze hun gevoelens en frustraties op jou botvieren. Dat gebeurt dan omdat ze zich bij jou veilig voelen. Vat dit niet persoonlijk op, maar probeer het zo goed mogelijk te navigeren en het enigszins te begrenzen. Je hoeft immers niet alles te accepteren.

Lees ook: Stephanie was getrouwd met een narcist: ‘Tien jaar lang heeft hij me voorgelogen en bedrogen’

5. Communiceer duidelijk

Tot slot is het belangrijk om te allen tijde duidelijk te communiceren met je ex. Draai niet om de hete brij heen: nee is nee. Je kunt voor jezelf een standaard bericht of mail opstellen waarmee je op (ongeoorloofde) verzoeken reageert. Daarin benoem je de gemaakte afspraken die op papier staan, benadruk je dat iedereen daarop rekent en of je wel of niet op het verzoek in kunt gaan. Een voorbeeld vind je hier.

Vriendin’s favoriet

De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen. Voor meer info klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Ze