8 tips om een sterke relatie te behouden tijdens familieconflicten
3 oktober 2024
Een schoonouder met wie je totaal niet door één deur kunt of familieleden die jullie grenzen niet respecteren kunnen voor behoorlijk wat relatieproblemen zorgen. Hoe navigeer je familieconflicten zonder dat je je partner uit het oog verliest?
Omgaan met familieconflicten binnen relatie
Je relatie komt onder druk te staan als familieconflicten niet opgelost worden. Om nog maar te zwijgen over hoeveel stress het jou en je partner oplevert. Vooral als jullie (ook) niet op één lijn zitten als het over deze meningsverschillen gaat. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?
1. Communicatie
Het verbaast je waarschijnlijk niet dat het allemaal begint bij communicatie. Bespreek het probleem openlijk met je partner en sta ook open voor elkaars standpunt zónder dat je begint met oordelen. Het maakt in deze situatie niet uit dat je bonje hebt met je schoonvader of dat je partner een hekel heeft aan je zus, in dit geval hebben jullie samen een probleem dat je wil oplossen. Voorkom dus dat je met je vinger gaat wijzen en zoek naar oplossingen. De eerste stap is daarbij uitzoeken hoe je partner in de wedstrijd zit, en vice versa.
Lees ook: Carola: ‘De zorg voor mijn ouder wordende ouders valt me zwaar’
2. Grenzen
Familieconflicten sijpelen als een virus je relatie in. Wat te doen? Grenzen stellen. Overleg met je partner welke grenzen jullie nodig hebben om niet alleen de relatie, maar ook jullie welzijn te beschermen. Afhankelijk van het conflict kun je ervoor kiezen om het contact met de familie of het familielid te beperken of bepaalde gespreksonderwerpen te vermijden.
3. Teamwork
Het is niet je partner die een probleem heeft met jouw familie of jij die in een conflict met zijn/haar/hen familie is beland. Jullie hebben samen een conflict, dus zorg ervoor dat je een team bent. Elkaar vertrouwen en respecteren is belangrijk, net als conflicten niet persoonlijk op proberen te vatten.
4. Respect
Ook al wil je die ene oom achter het behang plakken of wil je voorlopig even niks te maken hebben met de partner van je broer, respect blijft belangrijk. Probeer de positieve kanten van de familieleden te blijven zien en probeer hun achtergrond en waarden te begrijpen. Dit zegt trouwens niet dat je het eens moet zijn met bepaald gedrag, maar begrip tonen helpt je wel hun situatie beter te begrijpen.
Lees ook: Margje heeft een bloedhekel aan de nieuwe vriend van haar zus
5. Niet beschuldigen
Zodra je over de familieconflicten in je relatie praat en één van jullie defensief reageert, is het hek van de dam. Praat met elkaar zonder kritiek of beschuldigingen, hoe moeilijk dat ook kan zijn als de emoties hoog oplopen. Een handige truc daarvoor is door in de ik-vorm te praten. “Ik voel me ongemakkelijk als…” of “Ik voel me onzeker wanneer…”.
6. Geduld
Er is niet altijd een directe oplossing voor een conflict. Of soms heeft het tijd nodig voordat iedereen zich weer oké voelt bij elkaar. Familieconflicten zijn complex en het oplossen ervan kost tijd. Een goed moment om je geduld te trainen, dus. Geef ook jezelf de tijd en ruimte om hier in je relatie doorheen te werken.
7. Compromis
In sommige familieconflicten zit er niks anders op dan een compromis sluiten. Hoe moeilijk je dat ook vindt. Het voelt niet fijn of eerlijk als één van jullie in de relatie zich moet opofferen. Een middenweg vinden helpt dan.
8. Focus
En tot slot: focus je op je eigen relatie. Familieconflicten kunnen al snel de overhand nemen, waardoor er bijna niks anders is waar je nog over praat. Bescherm je emoties en blijf investeren in je relatie door bijvoorbeeld qualitytime in te plannen waarbij het conflict niet besproken wordt.
Vriendin’s favoriet
Managementboeken behandelen vaak werkvloerrelaties, maar wat als die dynamiek naar je privéleven doorsijpelt? Ontdek in Hoe manage je je schoonmoeder hoe je omgaat met lastige types op het werk, maar nu in de context van familie, zoals je schoonmoeder, met Jan Dijkgraaf als gids. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Hoe manage je je schoonmoeder?
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images