5 signalen waaraan je herkent dat iemand waarschijnlijk verschrikkelijke ouders had
2 september 2022
Waar de een liefdevolle herinneringen heeft aan haar jeugd, denkt de ander er misschien liever niet aan terug. Je hebt waarschijnlijk wel een idee of je met fijne ouders bent opgegroeid of niet. Aan de volgende signalen herken je of iemand niet uit een veilig gezin komt.
(Geen) goede ouders
Een liefdevol gezin waarin alles harmonieus verloopt, ouders nooit ruzie hebben en kinderen zeg netjes gedragen: het lijkt bijna een utopie. In de realiteit vinden er (vecht)scheidingen plaats, gebeuren er nare dingen waardoor kinderen een ouder niet meer zien of worden ze zo behandeld dat ze er jaren later nog steeds een trauma aan overhouden zonder dat ze het misschien doorhebben.
Misschien heb jij een leuke jeugd gehad en vraag je je af waaraan je kunt herkennen dat een ander dat niet had. Of misschien verlangde jij vroeger juist naar fijne ouders en ben je benieuwd of mensen aan jou kunnen merken dat het voor jou anders was.
Aan de volgende signalen herken je dat iemand niet de liefdevolle, ondersteunende ouders had dat ieder kind verdient.
1. Iets kleins kan woede in hen ontketenen
Niet alle kinderen groeien op in een huishouden waar op een gezonde manier met emoties wordt omgegaan. Door een slechte(re) emotieregulatie kan het zo zijn dat diegenen later in hun leven om kleine dingen in woede kunnen uitbarsten, omdat ze dat 1. gewend zijn dat het thuis ook zo gebeurt of 2. dat ze hun emoties niet goed onder controle kunnen houden, omdat ze nooit hebben geleerd om op een goede manier daarmee om te gaan.
Lees ook: Liselot: ‘Mijn ouders hebben een lievelingskind – en ik ben het niet’
2. Alles moet wijken om een ander te helpen
Wie zelf niet in een veilig gezin is opgegroeid, kan een people pleaser worden. In dat geval laat deze persoon alles uit handen vallen om een ander te helpen, zodat deze dierbare niks te kort komt. Ze zetten alles op alles om behulpzaam te zijn, maar houden er zelf niet van om hulp te krijgen.
3. Angst hebben om fouten te maken
Kenmerkend aan een onveilige opvoeding is de angst om fouten te maken. Want stel deze persoon maakt een fout, dan is de kans groot dat hij/zij gestraft wordt door de ouder. Daarom zorgen ze ervoor om zo min mogelijk fouten te maken uit pure angst. Iets wat ze waarschijnlijk de rest van hun leven meemaken, ook al zijn ze uit de onveilige situatie gekomen.
4. Moeite om complimenten aan te nemen
Als iemand een compliment niet kan aannemen, hoeft dat niet altijd arrogantie of juist onzekerheid te zijn. Wie geen fijne opvoeding heeft gehad, kan namelijk denken dat ze het compliment niet verdienen, want vroeger werden ze niet de hemel ingeprezen. Of ze geven een groter compliment terug, zodat het eerste compliment als het ware overschaduwt wordt.
Lees ook: Lizette: ‘Ik moest kiezen: mijn ouders of mijn vriend’
5. Slecht in excuses maken
Het is voor veel mensen nauwelijks voor te stellen, voor anderen de orde van de dag: als een ouder zijn of haar kind zich al schuldig laat voelen dat ze überhaupt bestaan, is de kans groot dat het kind later moeite heeft met excuses maken. Of iemand zegt juist te pas en te onpas sorry voor dingen, omdat ze dat van jongs af aan gewend zijn.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Diply
Foto: Getty Images