verwarming

Kost het meer energie om ’s nachts de verwarming uit te zetten?

Grote kans dat jij je verwarming altijd lager zet wanneer je gaat slapen. Maar is het eigenlijk wel goedkoper om ‘m elke keer aan en uit te zetten? Of kun je er beter voor kiezen om één temperatuur aan te houden?

Het ligt er maar net aan.

Goedkoper?

Of je er nu wel of niet voor kiest om de verwarming ’s nachts lager te zetten, er zal altijd wat warmte uit je huis gaan. Maar wist je dat dit veel erger is wanneer je de verwarming aan laat? De reden is dat er in verhouding meer warmte verloren gaat wanneer het warmer is in huis.

In dit geval is het beter om de verwarming uit te laten, zou je misschien denken. Toch is dit niet altijd verstandig. In dit geval duurt het ’s ochtends namelijk langer voor de ruimte weer opgewarmd is, wat ook energie kost.

Per huis verschillend

Dus: wat is nu de beste en goedkoopste optie? Het ligt maar net in wat voor huis je woont. Is je woning gebouwd vóór 1994? Dan is de kans groot dat de de isolatie minder goed is, waardoor het veel energie kost om je huis te verwarmen. Je kunt in dat geval beter de verwarming ’s nachts zo’n 5 tot 7 graden omlaag zetten. Hoewel je ’s ochtends dan flink moet stoken, kost het in verhouding minder energie.

Heb je een huis die na 1994 is gebouwd, dan is de ruimte waarschijnlijk beter geïsoleerd. In dit geval kun je de thermostaat het beste constant houden. Zet ‘m ’s nachts 2 tot 4 graden omlaag, en wanneer het vriest 1 tot 2 graden.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images