Heeft jouw huisdier last van vuurwerkangst? 5 handige tips
28 december 2021
Hoewel vuurwerk afsteken tijdens Oud en Nieuw dit jaar verboden is, blijft de kans aanwezig dat er wel wat klappen te horen zullen zijn. Hierdoor kunnen honden en katten flink in paniek raken. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om dit te voorkomen.
Vuurwerkangst
De zintuigen van honden en katten worden geprikkeld bij het geluid van vuurwerk. Hierdoor kunnen ze zich bedreigd voelen, agressief worden en gaan vluchten. Heeft je dier er last van, dan kan hij zich laag houden, gaan kwijlen, trillen, piepen en hijgen.
Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je huisdier erg van het vuurwerk schrikt. 5 handige tips:
1. Let op je eigen houding
Jouw gedrag neemt je harige viervoeter over. Als je zelf kalm en rustig blijft, zal je huisdier dit ook zijn. Let erop dat je ‘m niet extra troost of knuffelt. Dit kan er juist voor zorgen dat je dier denkt dat er iets aan de hand is.
2. Laat je dier z’n eigen schuilplaats kiezen
Sommige dieren kiezen ervoor om zich ergens in huis te verschuilen als ze bang zijn. Je kunt dit het beste accepteren en je hond of kat niet dwingen om op een bepaalde plek te gaan liggen.
3. Laat je hond op tijd uit
In de avond gaat het geknal vaak los. Probeer de wandeling met je hond hierom aan het begin van de avond te plannen. Als het vuurwerk dan begint, hoef jij niet meer met je hond naar buiten.
4. Demp licht en geluid
Je kunt het geluid van buitenaf het beste zoveel mogelijk dempen. Dit kun je doen door ramen te sluiten en gordijnen dicht te doen. Daarnaast kun je voor wat achtergrondgeluiden zorgen, zoals dat van de televisie. Zorg er altijd voor dat er een lichtje brandt, zodat je dier niet zo schrikt van eventuele flitsen.
5. Laat je huisdier van tevoren wennen aan de geluiden
Soms kan het helpen om alvast wat vuurwerkgeluiden te laten afspelen in het bijzijn van je dier, zodat het kan wennen aan de prikkels. Je hoeft deze niet lang te laten afspelen. Beloon je dier met een koekje of speeltje na het luisteren, zodat hij het geluid kan gaan associëren met iets leuks.
Tekst: Fleur van Eeuwijk
Bron: Dierenbescherming
Foto: Getty Images