4x waarom het zo goed is om een dagboek bij te houden
18 augustus 2021
Grote kans dat jij je gevoelens als tiener toevertrouwde aan een dagboek. Maar wist je dat het ook op deze leeftijd hartstikke goed is om een journaal bij te houden? Coach Froukje Thijs vertelt waarom.
1. Je leert je emoties onder woorden te brengen
We weten allemaal dat het opkroppen van gevoelens je nergens brengt. Maar toegegeven: het is niet altijd makkelijk om één, twee, drie de juiste woorden te vinden. “Schrijven is een mooie tussenstap om woorden te geven aan wat er van binnen speelt”, legt Froukje uit. “De drempel om iets op papier te zetten, is immers veel lager dan face-to-face het gesprek aangaan. Je hebt alle tijd, hoeft niet bang te zijn dat je je verspreekt én papier oordeelt niet. Hoe heerlijk is dat?”
2. Je kunt beter relativeren
Door een dagboek bij te houden, word je toeschouwer van je eigen proces. Dat klinkt misschien zweverig, maar is eigenlijk heel praktisch. Nadat je een gebeurtenis of emotie opschrijft, kun je er letterlijk van een afstand naar kijken. Froukje: “Hierdoor lukt het veel beter om de situatie nuchter te benaderen.”
3. Je schept orde in de chaos
Gaan je gedachten soms met je aan de haal? Schrijf ze op, zo pak je de regie terug. Thijs geeft een voorbeeld: “Stel, je hikt enorm aan tegen die belangrijke presentatie op je werk en houdt dit voor je. Dan gaat het op den duur z’n eigen leven leiden in je hoofd. Op het moment dat je de boel op papier zet, beschrijf je je gevoelens, geef je ze een plekje en kun je alles makkelijker op een rij zetten.”
4. Het geeft je zelfvertrouwen
“Een dagboek is mooi materiaal om jezelf een schouderklopje te geven”, adviseert Froukje. “Soms vergeet je wat je allemaal hebt meegemaakt in de afgelopen jaren. Door je verhalen terug te lezen, zie je in één overzicht welke mijlpalen je hebt bereikt.”
Gouden tip
“Schrijf eens een sprintje. Ofwel: in tien minuten alles op papier zetten wat er op dat moment in je hoofd speelt. Geen paniek: dat hoeft heus niet meteen ergens over te gaan, want heb je geen idee waar je moet beginnen. Dan schrijf je dát op – desnoods twintig keer achter elkaar. Wedden dat je na tien minuten verrast wordt door je eigen verhaal?”
Wie is Froukje?
Froukje Thijs is opgeleid als systemisch coach, NLP-master en relatietherapeut. Van rouw, stress en relaties tot een loopbaanvraag: met haar bedrijf Café de Liefde begeleidt ze mensen in hun persoonlijke ontwikkeling.
Tekst: Malu Pesulima.
Lees ook: waarom september de ideale maand is om met een dagboek te beginnen