barbecuen

Waarom je beter geen houtskool op de barbecue kunt gebruiken

Gebruik jij altijd houtskool wanneer je gaat barbecueën? Dan kun je hier beter mee stoppen. Niet alleen is het slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.

En dat zit zo.

Illegaal gekapt hout

Volgens klimaatorganisatie HIER wordt in Nederland jaarlijks wel 13 miljoen kilo houtskool verkocht. 80 procent daarvan wordt op een milieuonvriendelijke manier geproduceerd in Afrika en Zuid-Amerika. Zo wordt illegaal gekapt hout op grote schaal in de openlucht verbrand om de houtskool te maken.

Een groot deel van het verkochte houtskool komt uit Nigeria. Hier is tussen 2010 en 2015 al een vierde van de natuurlijke bossen vergaan. Ongeveer een kwart van dit topische hout diende voor de houtskool die hier te koop is in super- en bouwmarkten.

Gezondheid

Daarnaast is barbecueën met houtskool ook niet erg goed voor de gezondheid. Er komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof. Ook zitten er in de rook zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), die kunnen leiden tot slijmvlies- en oogirritaties. Brandt je vlees op de barbecue aan, dan kunnen deze stoffen zelfs kankerverwekkend zijn.

Alternatieven

Genoeg reden om een alternatief te kiezen, dus. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor houtskool van de schadelijke melliferaboom. Deze boom groeit in het zuiden van Afrika en slurpt hier massa’s grondwater op. Het resultaat is dat veel andere gewassen het niet redden.

Ook kokosbriketten zijn een goed alternatief. Deze zijn in steeds meer gespecialiseerde winkels te krijgen. Controleer wel of er geen fossiele brandstoffen, zoals paraffine, zijn toegevoegd.

Toch houtskool

Toch liever houtskool gebruiken? Ga dan voor wat duurdere kolen en briketten met een FSC-keurmerk. Dit certificaat garandeert dat de houtskool uit verantwoord beheerde bossen komt en er aan de veiligheid van werknemers is gedacht. Toch een fijne gedachte.

Ook dien je er goed op te letten dat de kolen volledig branden. Is dit niet het geval, dan laat je de barbecue roken en komen de schadelijke stoffen vrij. Deze rook kan ook ontstaan als vet uit je vis of vlees druipt en op de kolen terecht komt. Het is dus verstandig om deze in te pakken in aluminiumfolie.

Het beste is om je barbecue een uur van tevoren aan te steken en je eten er pas op te leggen als er geen vlammen meer te zien zijn. Ook dienen de kolen een wit aslaagje te hebben.

Vriendin’s favoriet

Hoe serveer je altijd een perfect gegaard stuk vlees of vis? Je leest het antwoord op deze vraag, plus ruim honderd recepten voor de lekkerste zomeravonden met vrienden en familie, in De barbecuebijbel. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: 24 Kitchen, AD
Foto: Getty Images

Lees ook: groenten op de barbecue: is dat eigenlijk wel gezond?

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.