Waarom slapen met je partner je nachtrust verbetert

Goed nieuws voor wie ’s ochtends altijd naast haar partner wakker wordt. Hoewel soms gedacht wordt dat het bed met iemand delen de nachtrust juist niet bevordert, lijkt het tegenovergestelde waar te zijn.

Dat blijkt uit een recent onderzoek.

Studie

Voor hun studie volgden de onderzoekers twaalf jonge, heteroseksuele koppels die vier nachten in een slaaplaboratorium doorbrachten. Elk van hen moest een vragenlijst invullen om inzicht te krijgen in hun relatie. Vervolgens werden zowel in aan- als afwezigheid van de partner verschillende dingen – zoals hersenactiviteit – gemeten.

Meer tijd in de REM-slaap

Wat bleek: koppels die samen slapen brengen meer tijd door in hun REM-slaap en deze wordt minder vaak doorbroken. Dat is gunstig, want tijdens deze fase krijgen onbewust emotionele ervaringen een plekje. Ook heeft de REM-slaap effect op je sociale interacties, geheugen en probleemoplossende vermogen. Allemaal zaken die dus worden verbeterd wanneer iemand naast haar partner ligt.

Verklaringen

Onderzoekers denken dat er mogelijk twee mechanismen een rol spelen bij hun bevindingen. “Het eerste mechanisme heeft betrekking op de omgevingstemperatuur”, aldus onderzoeker Henning Drews aan Scientias.nl. “Tijdens de REM-slaap kan je lichaam namelijk minder goed je lichaamstemperatuur handhaven. Daarom kan de aanwezigheid van een partner helpen om je eigen lichaamstemperatuur te stabiliseren. Het tweede mechanisme heeft een meer psychologisch effect: het geeft een veilig gevoel als je partner in de buurt is. De REM-slaap kan worden verstoord door stress. Maar als je samen slaapt, creëer je eigenlijk een veiligere en meer ontspannen omgeving, waardoor je REM-slaap verbetert.”

Gelijk slaappatroon

Ook ontdekten de onderzoekers dat het slaappatroon van koppels die samen slapen min of meer gelijk loopt. Hoe sterker de relatie, hoe meer hun slaap synchroniseerde. Drews: “Eerdere studies hebben aangetoond dat bepaalde relatiekenmerken zoals vertrouwen belangrijk zijn voor synchronisatie. Maar voorafgaand aan onze studie betwijfelde ik of het slaappatroon van stellen wel echt gelijk zou lopen. Zodra we doorkregen dat dit wel degelijk het geval was, wist ik dat dit zeer waarschijnlijk te maken heeft met bepaalde relatiekenmerken.”

Samen slapen

Het moge duidelijk zijn: samen slapen, kan je nachtrust enorm ten goede komen. Of hetzelfde effect ook kan worden bereikt door naast een niet-romantische partner te liggen, weet het team niet. Drews: “Het kan bijvoorbeeld ook heel goed zijn dat dezelfde effecten worden bereikt als je regelmatig met een goede vriend, vriendin, broer of zus slaapt. De twee mechanismen die bijvoorbeeld invloed hebben op een bevorderlijke REM-slaap (de omgevingstemperatuur en het creëren van een veilige omgeving) kunnen bijvoorbeeld ook met een ander dan een liefhebbende partner worden gerealiseerd.”

Bron: Scientias
Foto: Getty Images

Lees ook: dit zegt je slaaphouding over je persoonlijkheid

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.