Alles wat je wil weten over menstruatie ondergoed
7 december 2022
Tampons, maandverband, inlegkruisjes en menstruatiecups: de keuze is inmiddels aardig reuze voor de menstruerende mens. Maar heb je weleens van menstruatie ondergoed gehoord? Een relatief nieuw begrip en bovendien een duurzaam alternatief voor een tampon of maandverband.
Wat is menstruatie ondergoed?
Menstruatie ondergoed is (hygiënisch!) ondergoed dat je draagt in plaats van een tampon, maandverband of menstruatiecup, zonder dat het voelt alsof je een ‘luier’ draagt. Net als normaal ondergoed is het wasbaar, herbruikbaar en bijna net zo dun als een string, hipster of ander ondergoed dat je in de la hebt liggen. Ideaal als je het dragen van tampons helemaal niet fijn vindt, bijvoorbeeld.
Over het algemeen draag je menstruatie ondergoed tussen de acht en tien uur. Afhankelijk van het type onderbroek dat je koopt, is het ter vervanging van één tot vijf tampons. Menstruatie ondergoed heeft een goede absorberende, sneldrogende laag. Het is ook nog eens antibacterieel, waardoor je geen last hebt van vieze geurtjes. Door de speciale stof is het hygiënisch om te dragen. Het is dus niet te vergelijken met het dragen van normaal ondergoed tijdens je menstruatie. Zie het als een soort maandverband, maar dan in de vorm van een onderbroek en zonder de vleugels, het lekken en de irritatie.
Lees ook: Waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent
Verschillende soorten
Strings, hoge slips, hipsters: menstruatie ondergoed komt net als standaard ondergoed in verschillende soorten. Over het algemeen geldt dat hoe meer stof het ondergoed heeft, hoe beter het absorbeert. Een hoge tailleslip staat meestal gelijk aan een paar tampons qua absorberend vermogen, een string is meer geschikt voor lichte dagen.
Hoe lang doe je ermee?
Hoe lang je menstruatie ondergoed per dag kunt dragen, verschilt per merk. Je kunt het aantal ’tampons’ daarvoor aanhouden, of de tijd die het merk communiceert. Vaak is het een uur of acht. Soms twaalf, als je niet hevig menstrueert. Na het dragen kun je het ondergoed het beste uitspoelen met koud water (bloed stoelt bij warm water). Na het wassen in de machine – zonder wasverzachter! – laat je het liggend drogen en kun je het de volgende dag alweer dragen. Bij regelmatig gebruik gaat menstruatie ondergoed ongeveer één tot twee jaar mee.
Lees ook: Carina kwam in twee jaar 22 kilo aan en viel in 1 jaar tijd 20 kilo af
Kosten
Menstruatie ondergoed is duurder dan het ondergoed dat je koopt bij HEMA of Hunkemöller. Dat is niet zo gek, want het heeft een extra functie. Bovendien wil je je toch comfortabel en zeker voelen tijdens je menstruatie. Het juiste type ondergoed geeft je dat. Prijzen beginnen vanaf ongeveer € 14,95 en lopen afhankelijk van het merk en model op tot boven de € 40. Uiteindelijk is dat goedkoper dan voor iedere menstruatie tampons en/of maandverband kopen.
Bekende merken die menstruatie ondergoed verkopen zijn Snuggs, Lotties, Libresse, Bamboozy en Triumph. Maar google vooral eens op menstruatie ondergoed om verschillende merken met elkaar te vergelijken.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images