Een relatietherapeut onthult de drie dingen die ze nooit tegen haar partner zou zeggen
17 augustus 2022
Je partner en jij zijn gek op elkaar, maar kunnen elkaar soms door stress en frustratie ook achter het behang plakken. Mocht het tot een uitbarsting komen, dan raadt een relatietherapeut aan om de volgende dingen in ieder geval niet te zeggen.
Wat kun je beter niet zeggen tegen je partner tijdens een discussie of ruzie?
De Amerikaanse relatietherapeut Genesis Games heeft al van alles meegemaakt met koppels die haar bezoeken voor relatietherapie. Daardoor ziet ze in de praktijk hoe woorden je kunnen je kunnen opbeuren, maar ook kapot kunnen maken.
“Het is mijn taak om mensen in een relatie te helpen weer met elkaar in contact te komen”, zegt ze. “Een groot deel van die herverbinding is leren kwetsbaar te communiceren en deze zeer open en echte gesprekken te voeren.” Gemene opmerkingen zorgen ervoor dat de ander zich niet meer kwetsbaar op durft te stellen.
Om die reden zweert Genesis in haar eigen relatie erbij om de volgende dingen níet te zeggen als ze een conflict met haar partner heeft en zij raadt andere koppels aan om hetzelfde te doen.
1. ‘Doe eens rustig’
Volgens Genesis zijn koppels snel geneigd om elkaar te vertellen dat ze eens rustig moeten doen, terwijl dit vrijwel nooit het gewenste effect heeft. “Het kan een automatische reactie zijn bij iemand die niet weet hoe hij met de emoties van een partner moet omgaan, of hoe hij de ondersteuning kan bieden die hij op dat moment nodig heeft.”
Of het nu goed of slecht bedoeld is, het komt afwijzend over en zorgt ervoor dat het gesprek niet op een goede manier wordt afgerond. Door te vertellen dat je partner rustig moet zijn, krijgt hij/zij niet de kans om uit te leggen wat er nu echt aan de hand is of waarom hij/zij zo van streek is. Vraag liever wat eraan de hand is of waarom dit je partner zo van streek maakt, omdat je hem of haar graag wil begrijpen.
Als je wel weet waarom je partner boos of verdrietig is, helpt het om zelf kalm te blijven en er simpelweg te zijn voor de ander. Soms heb je aan een knuffel en een luisterend oor al genoeg.
Lees ook: 5 manieren waarop ruzie maken met je partner je relatie verbetert
2. ‘Je gedraagt je zoals je moeder/vader’
Een andere dooddoener is je partner verwijten dat hij/zij zich als zijn ouders gedraagt. Het komt vaak verkeerd over door de negatieve ondertoon. “Mensen zeggen meestal niet: ‘Je gedraagt zich net als je moeder’ of ‘net als je vader’ als een compliment. Het is bijna altijd een ingehouden belediging waarvan ze diep van binnen weten dat ze de andere persoon pijn zullen doen.”
De meeste mensen hebben een paar eigenschappen van hun ouders geërfd waar ze niet zo trots op zijn én die lastig zijn om te veranderen. Door hier de aandacht op te leggen, kwets of trigger je jouw partner.
Tel liever tot tien en kies je woorden wat zorgvuldiger uit. Als je eenmaal adem hebt gehaald, kun je het beste de angel eruit halen met een oplossing of suggestie in plaats van een belediging.
Lees ook: Karin: ‘Ons huwelijk overleefde een grote relatiedip’
3. Alles wat maar minachtend is
“Ik beschrijf minachting als alles dat voelt alsof je de andere persoon pest. En dat is wat je absoluut niet wilt zeggen in een relatie”, zegt Genesis. Het gaat niet enkel om snauwen of je stem verheffen. “Het is in feite de andere persoon laten weten dat ze minder zijn dan jij en dat jij superieur bent, of dat ze zoveel geluk moeten hebben dat ze jou in de buurt hebben.”
Het verzwakt je relatie en vergroot de kans op een breuk of scheiding. Als je bang bent dat je vervelende dingen gaat zeggen, kun je beter even weglopen van de situatie en pas terugkeren als je bent afgekoeld. Verder is in de relatie zelf ook werk aan de winkel. Benoem eens wat vaker dat je dankbaar bent voor je partner – voor het uitruimen van de vaatwasser, bijvoorbeeld, of omdat hij/zij iets belangrijks voor je heeft gedaan – en geef eens een complimentje.
Op die manier blaas je meer positiviteit in de relatie en merk je dat je partner waarschijnlijk jouw ‘goede’ gedrag kopieert. Met als gevolg dat je minder vaak ruzie maakt en minder snel lullige dingen zegt die je niet meent, maar die je niet meer terug kunt nemen.
Lees ook: 40 vragen om liefde en intimiteit in je relatie te bevorderen
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Well and Good
Foto: Getty Images