Zijn geurkaarsen echt zo slecht voor je gezondheid? (+ alternatieven)
15 november 2022
Net zoals iedere herfst de blaadjes van de bomen vallen, zet menig vrouw ieder najaar weer de (geur)kaarsen aan in huis. Misschien heb je weleens gehoord dat die kaarsen niet zo goed zijn voor je gezondheid, maar hoe zit dat nou eigenlijk?
Zijn kaarsen schadelijk?
“Wat ruikt het lekker hier”, denk je misschien als je de woonkamer (of die van een vriendin) binnenloopt als er een geurkaars brandt. Nu willen we de pret en je woongenot niet bederven, maar hoe slecht is het branden van kaarsen nu werkelijk?
Kaarsen die gemaakt worden van paraffine (een bijproduct van petroleum), zoals bijvoorbeeld waxinelichtjes, zijn wel degelijk schadelijk. Bij het branden van deze kaarsen ontstaan er gifstoffen als benzeen en tolueen. Deze schadelijke stoffen komen bijvoorbeeld ook voor in dieselbrandstof dampen.
Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit niet zo goed is voor het milieu en al helemaal niet voor je gezondheid. Zeker als je de ruimte waarin kaarsen worden gebrand niet goed ventileert. Het gevolg is dat je bijvoorbeeld eczeem en astma kunt krijgen. Ook zou de stof kankerverwekkend zijn.
Lees ook: Zijn geurkaarsen schadelijk voor honden?
Geurkaarsen
In het geval van geurkaarsen komen deze stoffen ook vrij bij het branden. En omdat er een geurstof aan toe is gevoegd, is dit vaak nog meer dan bij een gewone kaars. Kleine opluchting voor mensen die al jarenlang geurkaarsen branden: ze zijn niet per se schadelijker.
“In principe leveren alle kaarsen fijnstof, en maakt het dus niet zoveel uit of je een gewone kaars of een geurkaars aansteekt”, zegt Theo de Kok, toxicoloog aan Maastricht University, tegen vtwonen. “Net als bij tabaksrook in een kroeg als je niet-roker bent, zul je er niet van de één op de andere dag van omvallen.”
Alternatieven
Het neemt niet weg dat levenslangs kaarsen branden die paraffine bevatten wel effect op je gezondheid kan hebben. Gelukkig hoef je heus niet je liefde voor kaarsen en gezelligheid op te geven. Er zijn namelijk alternatieven beschikbaar, zoals kaarsen van sojawas (zoals deze leukerds) en bijenwas. Of LED-kaarsen.
Voordelen en nadelen
Zowel kaarsen gemaakt van sojawas en bijenwas hebben voor- en nadelen. Beide type kaarsen hebben een langere brandtijd dan paraffine kaarsen. Bij sojakaarsen komt bijna geen roet vrij tijdens het branden (na één keer branden wel even de lont bijknippen voor het aansteken) en het is een natuurproduct. Een nadeel is dat het geïmporteerd wordt van buiten Europa en dat ze niet helemaal natuurlijk zijn, omdat er gebruik wordt gemaakt van waterstof (dat wordt gewonnen uit aardgas).
De voordeel van bijenwas kaarsen is de natuurlijke geur. Bij het branden ontstaat er bijna geen rook en de vlam is rustig. Ook fijn: de bijenwas zuivert (vieze) geuren en is duurzaam. Je moet er wel rekening mee houden dat beide kaarsen duurder zijn dan paraffine kaarsen. Maar daar krijg je een hoop voordelen voor terug.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.