Zo houd je aan het eind van de maand meer geld over
2 oktober 2020
Vind je het moeilijk om te sparen? Budgetcoach Eef van Opdorp geeft tips zodat jij aan het einde van de maand meer geld overhoudt.
Tips van een budgetcoach
Eef van Opdorp (46) is budgetcoach. Als financieel profiler analyseert ze het financiële gedrag van haar cliënten. Ook is ze bekend van het RTL-programma Uitstel van executie. Ze geeft lezingen en schreef het boek Pubers en poen.
1. Op eigen benen staan
“Alle vrouwen die werken, moeten aan mannelijke collega’s die hetzelfde werk doen, vragen wat zij verdienen. Dat scheelt je duizenden euro’s over een aantal jaren. En zorg dat je als vrouw op eigen benen kunt staan. Nog steeds is veertig procent van de vrouwen niet financieel zelfstandig. Ik vind dat ongelooflijk.”
2. Actie ondernemen
“Als je het zelf niet doet, gebeurt het niet. Iemand anders gaat het niet voor je doen. Dus wil je iets veranderen, dan moet je zélf actie ondernemen. Weet je wat het gekke is met geldzaken? We hebben het ooit geregeld en kijken er dan niet meer naar om. Maar daarmee gooi je echt euro’s in de sloot. Kijk dus eens heel goed naar je geldzaken: wat komt erin, wat gaat eruit? Het helder op een rij zetten vind je misschien geen leuke klus: jammer dan! Als je volwassen bent, hoort dit bij het leven. Geen zin is geen optie. Als jij het niet helder hebt, voorspel ik je dat je geen geld overhoudt, maar altijd te kort zult komen.”
3. Hulp vragen
“Je hoeft niet alles alleen te doen. Je hoeft niet meteen een financieel adviseur erbij te halen, kijk naar de mensen om je heen die je kunnen helpen, Excel-types vinden dat superleuk om te doen.”
4. Persoonlijk budgetadvies
“Op de website van het Nibud kun je een vragenlijst invullen. Dan heb je na tien minuten een persoonlijk budgetadvies. Je ziet meteen wat er in en wat er uit gaat en of je een normaal bestedingspatroon heb. Je vergelijkt jezelf met de rest van Nederland en dan weet je meteen of je actie moet ondernemen.”
5. Even wachten
“Wacht een week voordat je iets koopt. En vraag je dan af of je het nog steeds wilt hebben.”
6. Buffer opbouwen
Het hebben van een buffer is van groot belang, vindt Eef. “Het gaat namelijk niet alleen om besparen, maar ook om sparen. Dat viel me tijdens de coronacrisis op: het is toch raar dat bedrijven voor een of twee maanden vlees op de botten hebben en daarna omvallen? Zij hebben niet gespaard, maar alles uitgegeven. Bij mensen zie je dat ook. Er zijn mensen die zeggen dat ze te weinig geld hebben om te sparen. Dat is bullshit. Je kunt altijd sparen, ik zie genoeg mensen in de bijstand die kunnen sparen. Iedereen zou een buffer kunnen hebben, als je het maar regelt.
Lees ook: 7 manieren om meteen geld te besparen op je boodschappen
7. Automatisch sparen
“Zorg dat standaard tien procent van je inkomen aan het begin van de maand automatisch naar je spaarrekening gaat. Dat heb je binnen vijf minuten geregeld. Dan ga je leven naar negentig procent. In Nederland is dat geen probleem, het zit tussen de oren als mensen zeggen dat ze dat niet kunnen. Drie, vier maanden zul je er misschien last van hebben, daarna ga je leven naar die negentig procent. Dan is dat je gewoonte.”
8. Leer je kinderen sparen
“Heel belangrijk: zorg ervoor dat je kinderen ook zelf sparen. Zelf sparen is iets fundamenteel anders dan dat jij voor ze spaart. Het geeft ze het gevoel – hoe klein het bedrag ook is – dat ze iets goeds aan het doen zijn. Maak je kinderen zo vroeg mogelijk bewust dat het heel gewoon is dat je van elke euro tien cent apart zet. Geld is een primaire levensbehoefte. Omdat het een basisbehoefte is, behoort het bij de basis van de opvoeding. Als jij als ouder een positieve boodschap doorgeeft, krijg je financieel sterke kinderen.”
9. Doe het in een potje
“Leg elke dag een euro apart, in een potje. De kans is groot dat je meer gaat sparen, want als het groeit, is het leuk. Dus als je een dag iets extra’s over hebt, hup in het potje.”
10. Bespaar op vaste lasten
Grote geldopslokkers waarmee jaarlijks een hoop geld te besparen valt, zijn je energieleverancier, je zorgverzekering en je telefoon- en internetpakket. “Bel deze partijen en zeg dat je een nieuwe deal wilt. Dat kost je elk jaar een half uur en het scheelt je honderden euro’s, vaak wel tot vijfhonderd euro. Elk jaar! Als ik zeg: wil je vijfhonderd euro, zeg je ja. Als ik zeg: wil je vijfhonderd euro en je hoeft er maar een uur iets voor te doen, zeg je ja. Maar als ik zeg: wil je vijfhonderd euro en dan moet je overstappen, dan zeg je: eh, ja, dat kan ik wel gaan doen. Dat is gek hè. Bel je zorgverzekering om te vragen of die op een andere manier afgesloten kan worden: zorgverzekeringen hebben tien, twintig dochterondernemingen; het is dezelfde verzekering, maar tientjes goedkoper.”
11. Betere deal kiezen
“Bel de klantenservice en kies de optie ‘abonnement opzeggen’. Dan krijg je iemand aan de lijn die het mandaat heeft om jou de beste deal te geven. Zeg dat je niet weg wilt, maar wel een betere deal. Negen van de tien keer krijg je die dan ook. Heb je eenmaal een leuke deal gemaakt, geef het dan door aan mensen die je leuk vindt. Je moet ook goed zorgen voor de mensen om je heen. Deel het!”
12. Koop geen dure spullen
“Onder invloed van hormonen kopen vrouwen dure spullen die ze niet nodig hebben. Houd daar elke maand rekening mee. Hormonaal shoppen kun je voorkomen, door je er bewust van te zijn. En als je tóch iets moet kopen: koop dan gewoon onderbroeken of sokken, daar richt je geen schade mee aan. Ik heb heel veel sokken, haha.”
13. Gooi minder weg
“Eet vanaf nu alles wat je nog in je voorraadkast hebt staan en daarna begin je opnieuw. Gooi je altijd brood weg? Koop dan eens een halfje. We gooien met zijn allen veel te veel eten weg en dat is zonde en slecht voor het milieu en je portemonnee. “Van rijst, pasta en brood gooien we vaak de helft weg, alleen maar omdat de verpakking geopend is. Dat is niet normaal. Er is een groot verschil tussen THT en TGT. De THT is in de winkel perfect, maar lang daarna nog zeker te eten.”
14. Zoek online
“Online valt er een hoop geld te besparen, tenminste als je slim zoekt. En daarvoor kun je de hulp van je kinderen inschakelen. Zet alles in vanaf twaalf jaar; die zijn sneller en beter in online zoeken. Wij liggen echt tien kilometer achter. Zeg tegen ze: dit is het budget, vinden jullie iets dat minder kost, dan is een deel voor jullie. Reken maar dat ze met een goede deal komen.”
Lees ook: Met deze truc spaar je makkelijk 1.500 euro per jaar