Zó voorkom je brandwonden door het gebruik van een kruik

Zó voorkom je brandwonden door het gebruik van een kruik

Met het koude weer en de hoge energieprijzen is het soms lastig om jezelf thuis warm te houden. Een warmwaterkruik is dan een fijne en goedkope optie om op te kunnen warmen. Hierbij is het belangrijk om altijd een oogje in het zeil te houden, want door het knappen van een kruik kun je vervelende brandwonden oplopen. 

In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten om onveilige situaties met een kruik te voorkomen. 

Gebruik nooit kokend water

Er zijn verschillende soorten kruiken, maar welke soort je ook in huis hebt: vul hem nooit met kokend water. Met name bij rubberen kruiken kan kokend water zorgen voor kleine scheurtjes en lekkages in het materiaal. Op een gegeven moment kan dit ervoor zorgen dat de kruik kapot knapt en het kokende water eruit spuit. Hier kun je nare brandwonden aan overhouden. 

Controleer de conditie

Ook als je de kruik niet vult met kokend water, is het goed om de conditie regelmatig te controleren. Bekijk bij een aluminium variant of hij is gaan roesten en zorg er verder voor dat je een kruik niet te veel dubbelvouwt. Check verder de dop van de kruik, want ook die kan na verloop van tijd kapot gaan. De levensduur van een kruik is maximaal 5 jaar. Houd je dus ook aan deze termijn en koop een nieuwe als deze jaren voorbij zijn. 

Incidenten 

Misschien denk je: het gaat toch niet zo snel mis met een kruik? Maar dat blijkt niet zo te zijn: in 2018 zijn er 12 incidenten geweest met een kruik, waarbij mensen verbrand zijn. In 2022 is dat aantal bijna verdubbeld en ook in het Verenigd Koninkrijk komen dergelijke ongelukken regelmatig voor. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de stijgende energieprijzen sinds 2022. Mensen zijn sindsdien vaker warmwaterkruiken gaan gebruiken. 

Lees ook: 7 tips om je huis warm te houden zónder verwarming

Veilig gebruik van een kruik

Heb je de conditie van de kruik gecheckt? Dan kun je hem veilig gebruiken door hem te vullen met water met een maximale temperatuur van 60 graden Celsius. Leg verder iets tussen de kruik en je huid, zoals een kruikzak. Draai de dop goed aan en controleer ook of deze nog goed werkt. 

Wat te doen bij een brandwond?

Heb je toch een brandwond opgelopen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te koelen met handwarm water, want dat werkt het meest pijnstillend op dat moment. Gebruik liever geen koud water. Koel ongeveer een kwartier op de plek waar je verbrand bent. Neem contact op met de huisarts of de spoedeisende hulp om de wond te laten behandelen.

Vriendin’s favoriet

Warm en ontspannen de winter door met de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? klik op onderstaande button

Bron: Brandwondenstichting.nl, Max Vandaag
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.