Placeholder

Je kleine groenten laten eten

Je hebt alles al geprobeerd, jouw kind wil gewoon geen groenten (en/of fruit) eten. Als het ook maar lijkt op iets gezonds, wordt het zo naar de zijkant van het bordje verwezen. Vriendin.nl geeft je tips om je kleine toch aan het eten te krijgen.

Je hebt alles al geprobeerd, jouw kind wil gewoon geen groenten (en/of fruit) eten. Als het ook maar lijkt op iets gezonds, wordt het zo naar de zijkant van het bordje verwezen. Vriendin.nl geeft je tips om je kleine toch aan het eten te krijgen.

Smaken verschillen

Kinderen hebben veel meer smaakpapillen dan volwassenen, daar komt bij dat onze smaak soms ook is aangetast door roken of veel hetzelfde eten. Je smaakpapillen worden dan als het ware ‘lui’. Kinderen proeven dus echt heel anders dan wij, bijzondere en heftige smaken (bitter, pittig) komen bij hun veel harder aan. Tot je veertiende kun je smaak ontwikkelen en nieuwe smaken ‘leren’. Probeer je kleine dus veel en vaak te laten proeven, daar heeft hij of zij later echt iets aan. Dit is ook de reden dat smaak (zeker in en na de pubertijd) écht kan veranderen.

Tips:

Probeer niet te dwingen, als kinderen een negatief gevoel krijgen van een bepaalde groente, omdat ze het ‘moeten’ eten, willen ze het de keer daarna waarschijnlijk weer niet proberen.

Laat ze eerst een paar keer wennen. Niet meteen een bord vol, maar een klein beetje ergens bij. Het duurt even voordat ze aan een nieuwe smaak ‘gewend’ zijn. Stel je kind lust wel worteltjes, dan doe je een keer een stukje bloemkool of spinazie erbij zodat ze daar alvast aan kunnen wennen.

Maak de groente steeds anders klaar; gekookt, gebakken, gevuld, gesneden, rauw en probeer dagelijks een andere groente klaar te maken.

Zorg ervoor dat er bij elke maaltijd iets zit wat ze wél lekker vinden, zodat ze geen hekel krijgen aan het eetmoment zelf.

Laat je kid(s) meehelpen bij het koken, doordat ze helpen, voelen ze zich meer betrokken. Groente wassen, tafel dekken, toetje bedenken en kijken wat er allemaal in een soep gaat en iemand anders aan tafel laten raden!

Kinderen houden van knapperig, dus kook de groenten niet helemaal door. Dat komt ook de kleur ten goede, daar reageren kinderen sterk op. Hoe kleuriger op het bord, hoe beter!

Geef zelf het goede voorbeeld: eet groenten en fruit (ook als tussendoortje bijvoorbeeld).

Weet je nog? Die ‘berg’ groente die je vroeger op moest eten voordat je van tafel af moest? Snijd de groenten klein en schep kleine beetjes op, dat schrikt minder af.

Groenten en fruit kunnen ook heel goed als snackmoment! Een stukje komkommer, een worteltje, kerstomaatje of een stukje appel in plaats van drop of snoep, het is maar net wat ze gewend zijn.

Bittere groenten of een tomatensaus kun je wat milder maken met een schepje suiker. Dat bouw je dan gewoon af totdat ze het ook zonder suiker lusten. Sowieso kun je groenten goed in een saus ‘verstoppen’.

Heb jij nog meer tips? Wij horen graag! Vul hieronder de poll in en geef je tip!