Placeholder

Met deze 6 tips wordt jullie vriendschap nóg beter

Hoelang jullie ook vriendinnen zijn, er is altijd ruimte om nog dichter tot elkaar te komen. Zo haal je nog meer uit je vriendschap.

Ook al zijn jij en je vriendin al jarenlang bevriend, er zijn altijd kanten van de ander die je nog niet kent. Zeker in langdurige vriendschappen is de kans groot dat jullie in bepaalde patronen zitten, met dezelfde activiteiten (winkelen, drankje doen) en gespreksonderwerpen (partner, kinderen). Dat is natuurlijk prima, maar er is veel meer uit jullie vriendschap te halen. Probeer maar eens.

1. Stel andere vragen

Om echt contact te maken, moet je automatismen doorbreken, zegt filosofe Stine Jensen in haar essay De kunst van het gesprek. Stel daarom eens andere vragen dan je gewend bent. Wedden dat je verrassende antwoorden krijgt en je je vriendin op een andere manier leert kennen? Stine Jensen maakte kaarten die daarbij kunnen helpen, met vragen als: wat deed je als kind het liefst, wanneer voel je je eenzaam en wat is je favoriete quote?

Je hebt ook speciale ‘kletspotten’ met vragen erin. Koop zo’n pot hier.

2. Vertel haar hoe belangrijk ze voor je is

Jij weet hoe belangrijk je beste vriendin voor je is, maar weet zij dat ook? Vaak spreken we niet uit hoeveel iemand daadwerkelijk voor ons betekent. En dat is jammer, want grote kans dat je vriendin dit fijn vindt om te horen. Vind je het lastig dat zo uit te spreken? Maak je compliment specifiek. Bijvoorbeeld: “Ik vond het zo fijn dat je meteen kwam toen X me verliet.” Ook leuk: verras haar met een gedicht, een mooie liedtekst of uit je waardering op een andere
creatieve manier.

3. Maak muziek

Samen muziek maken is goed voor jullie band. Hoogleraar en neuropsycholoog Erik Scherder schrijft erover in zijn boek Singing in the brain. Als je samen muziek maakt, komen er in je brein namelijk allerlei beloningsstofjes vrij, zoals serotonine, endorfine en dopamine. Bovendien moet je goed op elkaar letten; gaan jullie even snel? Muziek maken, is teamsport. Bespelen jullie geen instrument? Begin daar dan samen mee (zie het volgende punt). Op een andere manier samen bezig zijn met muziek (zingen, naar muziek luisteren) werkt ook.

4. Begin samen een nieuwe hobby

Iets nieuws leren (een taal, een sport, het bespelen van een instrument) prikkelt niet alleen je brein, maar is ook een mooie kans om je vriendin van een andere kant te leren kennen. Bovendien geeft het meteen een extra gevoel van verbondenheid als je samen zit te stuntelen met je eerste woordjes Spaans, je eerste salsa-danspassen of de eerste noten op een dwarsfluit. Voor een instant gevoel van saamhorigheid maak je samen iets; een kunstwerk, een lied of bijvoorbeeld een meubelstuk. Volgens de Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini ontwikkelen mensen die samen iets maken namelijk niet alleen extra waardering voor het eindproduct, maar ook voor elkaar.

Hier vind je de leukste films voor een vriendinnenavond

5. Doe ervaringen op

Geen tijd voor een nieuwe hobby? Af en toe samen iets doen wat jullie allebei nog nooit hebben gedaan, verbindt net zo goed. Daarvoor kun je de diepte in gaan (samen een yogaretraite doen bijvoorbeeld), maar het kan natuurlijk ook alledaagser: samen een nieuwe stad bezoeken, een eendaagse workshop pottenbakken volgen of gezamenlijk een nieuw recept uitproberen.

6. Lach, knuffel en geef complimenten

Hoe sterk je je met iemand verbonden voelt, hangt voor een groot deel af van de stofjes die je lijf produceert als je samen bent. Hoe meer van de al eerder genoemde beloningsstofjes (serotonine, endorfine, dopamine) of van het knuffelhormoon oxytocine vrijkomen, hoe dieper de band. Zorg dus voor zo veel mogelijk situaties waarbij je deze stoffen produceert, door samen lekker te lachen, elkaar geregeld een knuffel te geven (dat kunnen we na de pandemie wel gebruiken!) en je vriendin regelmatig oprechte complimenten te geven.

Beeld: Getty Images