![Placeholder](https://www.vriendin.nl/wp-content/uploads/2023/09/placeholder.webp)
Koolmonoxidevergiftiging: heel gevaarlijk!
10 juni 2012
Als je olie, gas of hout verbrandt, komen er afvalstoffen vrij. Normaal gesproken worden deze afvalstoffen ook weer verbrand en heb je nergens last van. Maar als deze afvalstoffen níet worden verbrand (bijvoorbeeld door slechte ventilatie), dan ontstaat er een heel gevaarlijk gas: koolmonoxide.
Als je olie, gas of hout verbrandt, komen er afvalstoffen vrij. Normaal gesproken worden deze afvalstoffen ook weer verbrand en heb je nergens last van. Maar als deze afvalstoffen níet worden verbrand (bijvoorbeeld door slechte ventilatie), dan ontstaat er een heel gevaarlijk gas: koolmonoxide.
Als koolstofhoudende stoffen (zoals olie, gas en hout) niet volledig verbranden, ontstaat er koolmonoxide. Bij nieuwe gaskachels en geisers is het risico hierop vaak erg klein, maar met oude gaskachels en open geisers moet je voorzichtig zijn. Als het gastoestel in een kleine ruimte staat die slecht is geventileerd (zoals in een boot, caravan of kleine doucheruimte), wordt het risico bovendien verhoogd.
Kenmerken
Koolmonoxide is gevaarlijk, omdat het heel giftig (en zelfs dodelijk) is. Koolmonoxide wordt namelijk veel sneller in je lichaam opgenomen dan zuurstof, en daarom ontstaat er zuurstofgebrek in belangrijke organen zoals je hart, lever en hersenen. Koolmonoxide is geur- en smaakloos is, en dat maakt dit gas extra gevaarlijk. Als je het inademt, kun je al snel bewusteloos raken.
Herkennen
De eerste lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op die van griep. Zo kun je last krijgen van lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Bij een vergiftiging kun je je bovendien verward of slaperig voelen, en je hartslag kan gaan versnellen.
Bij koolmonoxidevergiftiging moet het gastoestel (de geiser, bijvoorbeeld) zo snel mogelijk worden uitgezet, en daarnaast moet er ook frisse lucht in de ruimte komen. Daarnaast is het heel verstandig om een arts te waarschuwen. Beslagen ramen kunnen trouwens ook een teken zijn van koolmonoxide in een ruimte.
Voorkomen
Er zijn een paar belangrijke tips waarmee je koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen:
- Zorg dat de gastoestellen veilig zijn geïnstalleerd;
- Ventileer je woning 24 uur per dag (door bijvoorbeeld een klein raampje open te zetten);
- Laat je cv, geiser en gaskachel jaarlijks controleren door een deskundig installateur;
- Let op de vlam in de geiser: deze hoort blauw te zijn. Als koolmonoxide vrijkomt is de vlam oranje in plaats van blauw, en ook hoger dan normaal.
Voor extra veiligheid kun je een koolmonoxidemelder aanschaffen. Deze werkt net als een rookmelder, en zal gaan piepen als er koolmonoxide in de ruimte aanwezig is. Zeker als je een wat ouder gastoestel hebt, is deze melder geen overbodig luxe.
Wij hebben twee koolmonoxidemelders voor je uitgezocht. Je kunt op de artikelen klikken om ze beter te bekijken, of om ze te bestellen.