Tips & trucs voor behangen
13 juni 2012
Eerste hulp bij behangstress. Het lijkt zo moeilijk, maar met de juiste voorbereiding en spullen is behangen – hopelijk – een fluitje van een cent.
Eerste hulp bij behangstress. Het lijkt zo moeilijk, maar met de juiste voorbereiding en spullen is behangen – hopelijk – een fluitje van een cent.
Om van tevoren over na te denken
- Waar ga je behangen?
- Welk motief kies je?
- Welk type behang is voor jouw muur geschikt?
- Moet je de ondergrond nog behandelen?
Stylingtips
Klein maar fijn
Op een klein wandje kun je best uitpakken met een druk motief of felle kleur, zonder dat het te druk wordt in je huis. En als je het niet meer mooi vindt, is het met behang zo veranderd.
Zelf kleuren
Leuk voor in huis, maar ook voor de kinderkamer: zwartwit getekend behang. Creatieve kinderen (én volwassenen) kunnen zich erop uitleven en zo hun eigen muur creëren.
Voor elk wat wils
En dan sta je voor het behangschap, waar het je duizelt van de types behang. En elke soort heeft zijn voor- en nadelen. Vriendin maakt het overzichtelijk.
Vinyl: Er is schuimvinyl en hardvinyl behang. Beiden bestaan ze uit twee lagen, een onderlaag van papier en een toplaag van vinyl. Dit type wordt vaak gebruikt in sportaccommodaties en ziekenhuizen.
+: Stevig en goed afwasbaar. Ideaal dus in de hal, op de muur bij de trap, in de badkamer of de keuken.
–: Snelle verkleuring bij veel roken of koken. In de keuken kun je dus beter kiezen voor een ander soort behang.
Vlies: Deze soort wordt niet voor niets snelbehang genoemd. Je kunt het in verschillende structuren krijgen.
+: Je hebt geen ervaring nodig om dit behang mooi en netjes aan te brengen. Het is heel stevig, waardoor het niet snel scheurt. Je kunt er makkelijk overheen verven of behangen. Het is makkelijk te verwijderen. En je hebt geen behangtafel nodig, want je lijmt de muur en plakt het behang er gewoon op.
Papier: Behang gemaakt van papier bestaat meestal uit een boven- en onderlaag.
+: Verkrijgbaar in mooie, heldere kleuren. De dikkere soorten zijn goed te verwerken. En het is goedkoper dan de meeste andere behangsoorten.
–: Niet echt slijtvast.
Textiel: Dit type behang wordt gemaakt van synthetische en natuurlijke vezels. Die worden bevestigd op een onderlaag van papier of vlies. Bij het behangen moet je rekening houden met de onderlaag van het behang. Als die bestaat uit papier, smeer je het behang in met lijm. Als de onderlaag gemaakt is van vlies, kun je de lijm meteen op de muur smeren.
+: De exclusieve en warme uitstraling.
–: Het trekt stof aan en is vrij duur vergeleken bij andere behangsoorten.
Acryl: Door de acrylaatverf die gebruikt wordt bij het maken van dit behang is reliëf mogelijk.
+: Het verkleurt niet gauw. En het is in tegenstelling tot textiel- en vinylbehang een stuk minder schadelijk voor het milieu.
Glasvezel: Deze vrij nieuwe behangsoort is alleen verkrijgbaar in het wit. Gelukkig kun je het met latexverf overschilderen in alle kleuren die je maar wilt. Wacht hier wel mee tot 18 uur na het behangen, zodat je zeker weet dat de lijm helemaal droog is en er geen rare vlekken zullen ontstaan. Het is verkrijgbaar met verschillende structuren, zoals ruitjes, zigzag, weef en visgraat.
+: Net als bij vliesbehang smeer je de lijm op de muur in plaats van op het behang en je hebt dus geen behangtafel nodig.
–: Je moet het nog overschilderen in de gewenste kleur.
Rauhfaser: Bij deze behangsoort worden houtvezels tussen de papieren lagen verwerkt. Hierdoor krijgt het een bescheiden structuur.
+: Goedkoop in vergelijking met veel andere behangsoorten.
–: Je moet het meestal nog overschilderen, hoewel er tegenwoordig ook gekleurd rauhfaserbehang bestaat.
Lijmwijzer
Bij de verschillende types behang horen natuurlijk ook verschillende soorten behanglijm.
- Hardvinyl: zwaar
- Schuimvinyl: zwaar
- Papier: zwaar of normaal
- Vlies: snelbehanglijm
- Glasvezel: glasvezelbehanglijm
- Rauhfaser: zwaar
Tekst: Erica Holmes.